Un univers immens per llegir i escriure
Aquest cap de setmana ens hem reunit al voltant de les pantalles més de 150 persones, la majoria mestres, interessades en millorar cada vegada més l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura en les primeres edats. Era la cinquena trobada que organitzàvem, però la primera en format virtual, un format que no hauríem imaginat mai, i que malgrat tot ens ha permès reflexionar i seguir fent-nos preguntes, aquesta vegada sobre quins textos, quines llibres, i quines converses per aprendre a llegir i a escriure. És extraordinari el compromís professional de les persones aplegades que voluntàriament dediquen el seu temps lliure a formar-se. Mestres que amb la voluntat de seguir aprenent i compartint sabers i experiències formen una comunitat que avança. Hem trobat a faltar i molt el contacte directe, el retrobament i la conversa entre passadissos, això no hi ha res que ho pugui substituir i queda pendent per a la sisena trobada que ja comencem a programar per d’aquí a dos anys.
Amb aquesta entrada iniciem un conjunt de post en els quals anirem explicant els principals continguts, vivències i reflexions de les converses i dels tallers, per tal de tenir un panorama d’algunes de les idees que s’han anat mobilitzant al llarg d’aquesta cinquena trobada.
En les properes setmanes relatarem les experiències viscudes als tallers següents:
1. El corpus literari per als infants de 0-7. A càrrec d’Anna Juan, especialista en LIJ.
2. Motius per escriure i llegir a l’aula. A càrrec d’Ester Casas, Magda Isarn i Mia Puig, mestres i membres de l’Equip Aprendre a Llegir i Escriure.
3. Llegir i escriure per comunicar, o per recordar, o per explorar, o per... A càrrec d’Anna Bendicho, Gemma Gallofré, Íngrid López, Mireia Morales i Montserrat Sans, mestres i membres de l’Equip Aprendre a Llegir i Escriure.
4. Llegir abans de saber llegir. A càrrec de M. Rosa Gil, coordinadora de l’equip Aprendre a Llegir i Escriure.
5. La tertúlia literària a primària. A càrrec de Lara Reyes, mestra de l’escola Francesc Aldea i especialista en literatura.
6. Instal·lacions artístiques i literàries a l’educació infantil. A càrrec de Marc Alabart, mestre i bibliotecari escolar.
7. Hacia una poesia para ninos también. A càrrec de Felipe Munita, professor de la Pontificia Universidad Católica de Chile i escriptor de poesia infantil i juvenil.
Per començar, en aquesta entrada constatem que, en diferents moments del matí del dissabte, ha sorgit la necessitat de disposar de llibres de qualitat, i n’hi ha tants, i de tantes formes i continguts, que aquí enllacem una llistat de recomanats.
Les entrades al blog amb recomanacions literàries per les festes de Nadal, Sant Jordi i l’arribada de les vacances d’estiu:
I també als, blogs i revistes literàries digitals que ofereixen recomanacions literàries:
REVISTA FARISTOL. Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CLIJCAT)
EL GARBELL. Rosa Sensat
REVISTA BABAR
LA INVITACIÓ A LA LECTURA. Jaume Centelles
LA COLECCIONISTA. Anna Juan
GRETEL (Grup de Recerca de literatura infantil i juvenil i educació literària de la UAB)
I tot això sense oblidar que podem entrar a les biblioteques i a les llibreries especialitzades i deixar-nos temptar, aconsellar, sorprendre, i... arriscar-nos per oferir aquest univers immens de llibres per a infants sense els quals no es pot aprendre ni a llegir, ni a escriure, ni a conversar.
Comments