2019 Aprendre a llegir i a esciure - Equip ICE-

RSS Feed

A P3 hi tenim un cistellet amb les partitures i la lletra de les cançons que els infants coneixen.

Fa uns dies vam veure un espectacle de titelles[1] amb una banda sonora que va captivar a tothom, tant és així que l’Anna, la mestra de música, ens ha regalat les partitures i les lletres de les cançons que vam sentir durant l’espectacle.

Ràpidament les hem afegit al recull i hem revisat quines cançons noves tenim.

Els nens i les nenes han vist que, de les cançons que havien cantat els titelles, en tenim tres però ens en falta una!

Han mostrat moltes ganes de dir-ho a l’Anna i demanar-li la partitura que manca.

En aquest moment, jo que els acompanyo des de l’escolta i valorant la seva necessitat i motivació, els proposo que li escrivim una nota a la mestra de música.

Sense parar massa esment en la resposta dels petits, m’aixeco, agafo un full i començo a preguntar als infants:

  • Què escrivim primer?

  • (cap resposta...)

  • Com començarem aquesta nota? – segueixo convençuda i decidida a com...

Al setembre, durant la setmana per l'emergència climàtica, la nostra escola va realitzar diferents actes i activitats. Els nens i nenes de P4 es van conscienciar de la problemàtica del canvi climàtic a partir d'un relat anomenat "El viaje de Kirima", la protagonista, la foca Kirima, va iniciar un viatge per tot el planeta cercant solucions al problema de la contaminació. Ella relatava a la seva família, tot el que veia i sentia escrivint-los POSTALS des dels llocs que visitava.

Mitjançant aquesta activitat, d'una banda vam aprendre moltes coses sobre l’adquisició d'hàbits de comportament ambiental, i d'una altra banda ens vam iniciar i endinsar en el món de les CARTES I POSTALS... familiaritzant-nos amb el vocabulari específic que envoltava aquest nou i ric llenguatge : destinatari, remitent, segell, bústia, sobre, carter, oficina de correus, etc  i també coneixent  la seva utilitat.

Al cap d’uns quants  dies la mare de la Bruna m'explicava que operarien a la seva filla i que estari...

Tots els estudis confirmen el paper determinant de la família en el procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura dels seus fills i filles. Ara bé, cada família estableix relacions pròpies amb el text escrit, que abracen tant el temps que hi dedica, com els llocs on es llegeix, la posició que s’adopta, la funció que se li atorga, el material, les converses i tot allò que ens puguem imaginar que es genera al voltant del text imprès en paper o en pantalla. Tot plegat configura una cultura familiar pròpia en relació al text escrit anomenada també, literacitat familiar.

“Contes en família” és l’experiència d’un taller quinzenal en el qual van participar al llarg d’un curs, de manera regular i en horari extraescolar, un grupet d’alumnes de diferents orígens culturals acompanyats d’algun familiar i una dinamitzadora. L’anàlisi en profunditat d’aquesta experiència ha estat l’eix d’una tesi doctoral excel·lent llegida a la Universitat de Barcelona, tot just fa un parell de mesos, amb el tí...

Com que tenim l’oportunitat de seguir de prop la Laia, avui us oferim dues observacions del seu procés d’aprendre a llegir i escriure.

1. Veig que la Laia comença a escriure lletres. Està a P4 i s'ha despertat en ella aquest interès pel món escrit que ens envolta. M'ensenya com fa el seu nom. Va dient el nom de les lletres a mesura que les va escrivint. Després, veig que comença a posar lletres que a mi em semblen aleatòries. I li pregunto: i aquí? què hi diu? Ella, amb molta rotunditat contesta que és la data. Amb aquesta informació, puc interpretar la seva escriptura d'una altra manera. Efectivament, m'hi fixo i veig el 4 intercalat entre les lletres. Segurament, està reproduint, a la seva manera, el format prototípic de l’escriptura de la data a les aules; Dimecres 4 de desembre... Sap que en aquesta escriptura hi ha lletres i algun número.

2. Poca estona després, arran d'unes lletres que observa (GUIM), la Laia mostra una gran competència en la reproducció del seu nom i les lletres...

20/01/2020

-Què és el que més t’ha agradat?- preguntà la mestra als seus alumnes de primer al final d’un projecte sobre les foques, en una sessió que es desenvolupà així:

  • Uns encarregats van repartir el full preparat amb la pregunta escrita (Què és el que més t’ha agradat?) i les safates dels llapis.

  • La mestra va demanar un voluntari per llegir l’enunciat de la tasca i tot seguit va comentar que amb el projecte de les foques havien fet moltes activitats i havien après moltes coses. Va explicar que ara es tractava que cadascú pensés què és el que més li havia agradat. Va insistir que cadascú podia posar el que volgués segons els seu gust, per això no es podia ni copiar, ni dir res amb els companys. Després podien fer un dibuix de les foques.

  • Seguidament, va escriure a la pissarra com havien de començar la resposta: M’ha agradat...

  • I mentre es passejava per l’aula anava animant els nens i nenes amb paraules com: penseu, penseu... i escriviu!

Des del meu rol privilegiat d’observa...

El dia 6 de gener està recobert de màgia. La història que envolta aquesta diada tan especial embolcalla tan als petits com als grans. Al voltant d’aquesta tradició s’hi teixeixen un munt d’emocions i d’experiències que forgen un entramat inigualable al d’altres moments de l’any.

Seguint el fil dels tres Reis d’Orient, ens agradaria centrar la mirada en tres focus màgics que tenen la carta a Ses Majestats com a eix vertebrador i que ens permeten reflexionar sobre l’escrit i la llengua

MELCIOR, el Rei Blanc, aquell que porta l’or. Ell ens aporta l’experiència de la Cristina, mare de dos fills de dos i sis anys. La Cristina cada any quan s’acosten les festes de Nadal sap que amb elles, comença l’allau d’anuncis, joguines i consumisme. Per això, amb els seus dos fills té clar que cal seleccionar els regals i saber què demanar seguint uns criteris concrets. El Martí (que és el fill més gran) sap que si vol que els Reis li portin allò que ell desitja, cal que els ho comuniqui amb una carta. Ai...

Potser Nadal és que tothom es digui
a si mateix i en veu molt baixa el nom
de cada cosa, mastegant els mots
amb molta cura, per tal de percebre’n
tot el sabor, tota la consistència.
Potser és reposar els ulls en els objectes
quotidians, per descobrir amb sorpresa
que ni sabem com són de tant mirar-los.
Potser és un sentiment, una tendresa
que s’empara de tot; potser un somriure
inesperat en una cantonada.
I potser és tot això i, a més, la força
per reprendre el camí de cada dia
quan el misteri s’ha esvanit, i tot
torna a ser trist, i llunyà, i difícil.

Miquel Martí i Pol, Per preservar la veu. Barcelona: Mall, 1985.

Potser Nadal és compartir, llegir i gaudir dels moments de recolliment que ens propicia el fred del carrer.

Potser Nadal és oferir, aquelles que estimem les lletres i els llibres, una part de nosaltres mateixes per als que, gaudint d’uns dies de calma, vulguin acostar-se a la màgia de les històries impreses.

Us fem arribar, com ja és tradició, la Guia de Lectura per aquest Nada...

Comença una nova aventura. El curs inicia amb força i moltes expectatives, sobretot quan és el primer any d’escola dels petits i petites de 2 i 3 anys.

Aquest any, a l’aula de P3 hi tenim un sofà. Hem creat un raconet dolç i amable que vol convidar totes les persones que passin per allà a trobar un moment càlid amb els llibres, amb un mateix, o amb la companyia d’algú estimat.

Els primers dies el sofà acull, especialment, mares, pares, àvies, avis i els seus petits. Troben en aquest trosset de l’aula un espai on relaxar-se, donar-se força i animar-se mútuament a viure l’aventura de l’escola nova amb emoció i plenitud.

A mesura que les setmanes avancen, el sofà convida més gent a asseure-s’hi. Ara ja hi van les mestres, vetlladores o monitors de menjador que decideixen acomodar-se entre els coixins per establir un moment pròxim amb els nens i nenes.

Resulta que aquest espai de l’aula va prenent força en el dia a dia i els petits comencen a fer-se’l seu. S’hi mouen amb seguretat i s’hi asseu...

El dia que la Sònia, la mestra en pràctiques, em va dir, t’has fixa’t que uns quants han dibuixat biblioteques a les seves cases ideals? em va colpir perquè se m’havia passat per alt. Malgrat haver comentat amb els infants algunes de les seves produccions no em vaig adonar d’aquest detall... i mira que m’apassionen els llibres i la lectura.

A més, em va fer il·lusió que, en una activitat esporàdica arran d’una col·laboració amb una família, els infants estiguessin tan emocionats amb els llibres com amb una bandera pirata, una piscina o un hort. Pensar que els llibres poden “competir” amb aquests elements és engrescador perquè demostra que si els hi oferim propostes encertades, un bon llibre o una biblioteca resulta tan interessant com una bandera pirata o una piscina! Anem bé.

L’aportació de la Sònia em va permetre aprendre d’una companya. Tenir la sort de ser dues mestres a l’aula permet contrastar, modificar o ampliar visions. En aquest cas, el pes de la classe el tinc més jo que no pa...

És mig matí i hem agafat el metro per continuar visitant la capital del Japó.

Ja fa uns dies que som per aquí i la màgia d’aquest país no deixa d’encisar-nos. Ens trobem immerses en paisatges i entorns que només havíem vist a través de les pantalles i fer-nos a la idea que ara ho estem vivint en la nostra pell és una experiència emocionant.

El menjar, les tradicions, el moviment de les ciutats, és ben bé que tot ens ve de nou i ens sorprèn per una cosa o per una altra.

Tot pensant en que diferents són les nostres cultures caic en la reflexió que, al Japó, sóc gairebé analfabeta. No sé parlar, no sé escriure i tampoc sé llegir.

Sé fer-ho en la meva llengua, està clar, però això ara mateix, a milers de quilòmetres de distància de casa, em serveix de ben poc.

M’ajuda, però, conèixer el funcionament de la comunicació entre les persones i a través dels escrits.

Gràcies a això (i al traductor de Google) aconseguim, sense massa dificultat, allò que necessitem per viure el viatge amb satisfacció.

Els...

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now