2019 Aprendre a llegir i a esciure - Equip ICE-

RSS Feed

Ens arriba notícia d’aquesta proposta que han engegat en dos hospitals catalans (Hospital del Mar i Hospital Clínic) i ens sembla molt encertada per compartir amb la família.

Estan sent dies complicats i el que és important és trobar sentit a les coses que fem. Ens ho recorda la Marina Garcés en aquest clip quan reflexiona sobre aquesta nova situació. Afirma que cal cuidar aquests nous contextos i que “no cal omplir-los de temari, de continguts”. Per això, el que és important és trobar sentit a les activitats que fem, sabent que la majoria dels elements del nostre entorn estan alterats. Ens agrada, també, quan diu que “la vida no és un temari. Educar i aprendre consisteix a aprendre a viure junts i aprendre junts a viure”

Per això creiem encertada la proposta de les cartes, perquè ens dóna l’oportunitat d’elaborar experiència compartida amb sentit. Precisament, des del paradigma socioconstructivista de l'ensenyament i aprenentatge de la llengua escrita es recalca sempre la importància de...

Veient que la situació s’allarga, fem una nova proposta per entretenir-nos a casa tot posant en pràctica l’escriptura i la lectura: l’escriptura d’un codi secret. A més, té el valor afegit de poder fer participar altres membres de l’entorn que aquests dies no podem tenir tan a prop com ens agradaria...

Segur que ja sabeu com funciona, però us compartim una manera! Algú que ja sàpiga llegir i escriure de manera autònoma (poden ser tiets, cosins, germans, avis, amics...) envia un missatge encriptat. Per tant, no només haurà de decidir el missatge (pensar-lo, escriure’l i revisar-lo) sinó que també s’haurà d’inventar i aplicar un codi. Un cop el tenim, l’enviem. En el cas que expliquem, el rep un infant de 5 anys via whatsapp. A la vegada –i per mantenir una mica la incògnita– fem arribar el codi amb la correspondència de lletres per una altra via (email). I apa, a desxifrar!

La proposta engresca i entreté –que ja convé– Pot semblar que no, però això de mirar el repertori, mirar quins símbo...

Un fet històric, com el tancament temporal de les escoles, ha capgirat la rutina de moltes famílies que han hagut de buscar solucions amb rapidesa. Part de l’alumnat, el passat dijous 12, va marxar a casa carregat de deures. Com que moltes famílies han preguntat què poden fer aquests dies a casa, a continuació, trobareu dues recomanacions relacionades amb la lectura i l’escriptura.

Una primera idea és aprofitar aquests dies fora de la quotidianitat per fer un diari. Mireu l’exemple que ens envia la Marta. L’excusa ha servit per decorar la portada de la llibreta, decidir un títol i començar a fer entrades diàries per fer un relat dels fets. Fixeu-vos que, a més, ha tingut l’art de convertir la situació en una aventura digna de ser narrada.

Amb aquest tipus de proposta afavorim una expressió lliure, que pot fer qualsevol infant des de la seva capacitat d’escriptura.

La segona proposta que us fem és que els adults llegeixin per als infants. Si recordeu alguna novel·la que us va agradar de pe...

Fa temps que el claustre de l'escola es replanteja com hauríem d'acompanyar els infants en el procés d'aprendre a llegir i a escriure, i per aquest motiu iniciem una formació. Des del primer dia, el claustre està engrescat perquè tant la lectura com l'escriptura són processos que afecten a grans i a petits i queda reflectit en les aportacions que fem entre tots. Reflexionem molt però dues mestres tenen la virtut d'il·lustrar amb anècdotes ben recents aquells sabers que la formadora comparteix.

1. Quan llegim sense comprendre només estem descodificant

La Laia ens explica una interacció amb un infant de 4t de primària. Estan llegint col·lectivament un mateix llibre perquè rebran properament la visita de l'autor. La lectura col·lectiva consisteix en pactar unes pàgines (o capítols) per un dia concret, i així poder fer un comentari més enriquit a l’aula. Amb aquesta proposta es vol evitar la lectura feixuga en veu alta d’un infant mentre la resta de l’alumnat el segueix en silenci.

Doncs bé,...

02/03/2020

En el post contes en família parlàvem de l’experiència d’un taller de llegir contes en què participaven nens i nenes de primer curs acompanyats d’algun familiar.

Alessia Corsi va analitzar detingudament aquest taller per elaborar la seva tesi doctoral i en l’apartat de les estratègies que desenvolupen espontàniament les famílies per acompanyar els seus fills ens redescobreix una vegada més la importància del suport afectiu en relació al progrés de llegir dels infants. També fa una descripció detallada de les estratègies que posen en marxa els familiars per ajudar els seus fills, que es poden resumir així:

 • Indicació de la paraula a llegir

 • Anticipació de les paraules a llegir

 • Correcció

 • Lectura en paral·lel

 • Lectura a l’uníson

 • Comentari de suport

 • Proximitat física

 • L’espera

Totes aquestes estratègies, menys l’espera, ja havien estat descrites i reconegudes per altres estudis, en canvi no havien estat encara prou demostrats els beneficis de “l’espera” c...

Tornem a ser a P3, esperem que arribin les famílies i aprofitem aquests moments per parlar de què hem fet durant el dia, per llegir alguna història, per cantar cançons, etc.

Avui ens disposàvem a fer això quan, de cop, la Zoe diu:

 • Fa molts dies que no ens llegeixes un trosset de la història del Saltamartí[1]!

 • Doncs jo vull que tornem a mirar el llibre de la Flora[2]! – respon la Noa que tot de cop s’incorpora i obre els ulls com unes taronges.

Davant d’aquestes demandes tan concretes convido a les dues interessades a que, el dia següent, quan tinguem una estona tranquil·la, compartim aquestes lectures. S’hi avenen sense dificultats i posposem pel dia següent les seves propostes.

És així com l’endemà aconseguim trobar un moment de calma i recordem què van demanar la Zoe i la Noa.

Comencem pel llibre del Saltamartí (com que és una història llarga, composta d’uns quants capítols, l’anem llegint trosset a trosset). Abans no començo a llegir, els infants es disposen a recordar què li...

A P3 hi tenim un cistellet amb les partitures i la lletra de les cançons que els infants coneixen.

Fa uns dies vam veure un espectacle de titelles[1] amb una banda sonora que va captivar a tothom, tant és així que l’Anna, la mestra de música, ens ha regalat les partitures i les lletres de les cançons que vam sentir durant l’espectacle.

Ràpidament les hem afegit al recull i hem revisat quines cançons noves tenim.

Els nens i les nenes han vist que, de les cançons que havien cantat els titelles, en tenim tres però ens en falta una!

Han mostrat moltes ganes de dir-ho a l’Anna i demanar-li la partitura que manca.

En aquest moment, jo que els acompanyo des de l’escolta i valorant la seva necessitat i motivació, els proposo que li escrivim una nota a la mestra de música.

Sense parar massa esment en la resposta dels petits, m’aixeco, agafo un full i començo a preguntar als infants:

 • Què escrivim primer?

 • (cap resposta...)

 • Com començarem aquesta nota? – segueixo convençuda i decidida a com...

Al setembre, durant la setmana per l'emergència climàtica, la nostra escola va realitzar diferents actes i activitats. Els nens i nenes de P4 es van conscienciar de la problemàtica del canvi climàtic a partir d'un relat anomenat "El viaje de Kirima", la protagonista, la foca Kirima, va iniciar un viatge per tot el planeta cercant solucions al problema de la contaminació. Ella relatava a la seva família, tot el que veia i sentia escrivint-los POSTALS des dels llocs que visitava.

Mitjançant aquesta activitat, d'una banda vam aprendre moltes coses sobre l’adquisició d'hàbits de comportament ambiental, i d'una altra banda ens vam iniciar i endinsar en el món de les CARTES I POSTALS... familiaritzant-nos amb el vocabulari específic que envoltava aquest nou i ric llenguatge : destinatari, remitent, segell, bústia, sobre, carter, oficina de correus, etc  i també coneixent  la seva utilitat.

Al cap d’uns quants  dies la mare de la Bruna m'explicava que operarien a la seva filla i que estari...

Tots els estudis confirmen el paper determinant de la família en el procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura dels seus fills i filles. Ara bé, cada família estableix relacions pròpies amb el text escrit, que abracen tant el temps que hi dedica, com els llocs on es llegeix, la posició que s’adopta, la funció que se li atorga, el material, les converses i tot allò que ens puguem imaginar que es genera al voltant del text imprès en paper o en pantalla. Tot plegat configura una cultura familiar pròpia en relació al text escrit anomenada també, literacitat familiar.

“Contes en família” és l’experiència d’un taller quinzenal en el qual van participar al llarg d’un curs, de manera regular i en horari extraescolar, un grupet d’alumnes de diferents orígens culturals acompanyats d’algun familiar i una dinamitzadora. L’anàlisi en profunditat d’aquesta experiència ha estat l’eix d’una tesi doctoral excel·lent llegida a la Universitat de Barcelona, tot just fa un parell de mesos, amb el tí...

Com que tenim l’oportunitat de seguir de prop la Laia, avui us oferim dues observacions del seu procés d’aprendre a llegir i escriure.

1. Veig que la Laia comença a escriure lletres. Està a P4 i s'ha despertat en ella aquest interès pel món escrit que ens envolta. M'ensenya com fa el seu nom. Va dient el nom de les lletres a mesura que les va escrivint. Després, veig que comença a posar lletres que a mi em semblen aleatòries. I li pregunto: i aquí? què hi diu? Ella, amb molta rotunditat contesta que és la data. Amb aquesta informació, puc interpretar la seva escriptura d'una altra manera. Efectivament, m'hi fixo i veig el 4 intercalat entre les lletres. Segurament, està reproduint, a la seva manera, el format prototípic de l’escriptura de la data a les aules; Dimecres 4 de desembre... Sap que en aquesta escriptura hi ha lletres i algun número.

2. Poca estona després, arran d'unes lletres que observa (GUIM), la Laia mostra una gran competència en la reproducció del seu nom i les lletres...

Please reload

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now