top of page
Ester Casas, Magda Isarn i Mia Puig

Taller 2. Motius per ESCRIURE i LLEGIR a l’aula

En aquest taller vàrem presentar experiències d’escriptura de tres escoles diferents amb un denominador comú: totes parteixen d’una intenció comunicativa ja que són fruit de les ganes d’expressar quelcom a algú.


Cartes i postals

Aquesta experiència sorgeix del desig dels infants d’un grup per posar-se en contacte amb una companya que està hospitalitzada durant un temps llarg. La mestra acull aquesta necessitat i proposa enviar-li a la nena cartes manuscrites per correu postal de part de tots. L’experiència d’enviar i escriure cartes esdevé per als dos grups de P5 una forma habitual de comunicar-se durant el confinament, l’estiu i fins i tot durant el curs actual. Podeu conèixer més aquesta experiència a cartes per a temps difícils


Paraula vivència al CI

Cada curs a l’escola s’escull un tema transversal que es treballa de P3 a 6è el qual es mostra a tota la comunitat educativa el dia de la Festa de la Primavera. En aquesta ocasió vam triar l’ESCRIPTURA, amb l’objectiu de donar a conèixer la diversitat de produccions i els diferents moments en el procés de l’escriptura. Al cicle inicial vàrem plantejar que cada infant escollís una paraula rellevant i important a la seva vida i que posteriorment escrivís la història que el connectava amb la paraula triada.





Llibreta personal

A l’escola fem un recull de la biografia dels infants des de P3 fins a 6è. A cada duar es tracta el JO, el NOSALTRES i el VOSALTRES de manera sistemàtica i en concret al duar de mitjans, a 1r treballem el JO buscant l'origen del nostre nom, el significat, el per què ens l’ha posat la família i si algú més se’n diu. Tot seguit fem un dibuix de la família en acció amb un petit escrit que relata el dibuix. Per acabar entre tots pensem un rodolí amb el nom de l’infant, l’escrivim i el dibuixem.


En el desenvolupament del taller vam plantejar als participants que es posessin en situació d’escriure tal com les mestres sovint demanem als infants.


Es tractava de la mateixa dinàmica que vàrem fer en l’activitat “Paraula-vivència”. Vam compartir alguns dels mots escollits pels infants: família, amics, cor, amor, mort, avi, natura, peluix, germans, tiet, gat, bicicleta, palmera, pares, alegria, amistat, respirar, estimar, món, harmonia…


Els mots escollits pels nostres companys de taller varen ser: il·lusió, família, lluita, felicitat, alegria, infants, vincle, pau, estiu, encuentro, música, compartir, perseverança, amistat, infantesa, acceptació, estimar, sinceritat, jardí, somriure, mare, innocència i Andersen.


Al llegir els textos dels adults i dels infants ens adonem que les activitats d’escriptura que emergeixen en un context ple de sentit i es creen les condicions per preparar el text (en aquest cas a partir d’una paraula) en un ambient apropiat, els infants (i els adults també) donen el millor de si mateixos. Els textos produïts són profunds, intimistes i emotius, vinculats a les experiències, molt més enllà del que esperàvem.

A partir de les experiències d’aula i de l’activitat d’escriptura, vàrem aprofundir en diferents aspectes que considerem rellevants:


  • Escriure és complex i difícil. Sovint les mestres proposem als infants activitats d’escriptura sense ser massa conscients de l’esforç que requereix fins i tot per als adults. Cal fer palesa aquesta complexitat als infants. Escriure demana temps per planificar el que volem dir, textualizar-ho i revisar-ho.

  • Cal contextualitzar les activitats i propostes d’escriptura: escriure amb sentit, estar atentes a les emocions que emergeixen i tenir en compte el moment evolutiu i la destresa de cada infant, així com donar el temps que cadascú necessita.

  • No menystenir els infants: són capaços d’expressar molt, només cal que els oferim l’ajut adequat, no hem de caure en facilitar o infantilitzar els textos tant a l’hora d’escriure com a l’hora de llegir. Els nostre paper és acompanyar, respectar, reconèixer, preguntar com podem ajudar-los, posar al seu abast els estris i materials necessaris...

  • Escriure per comunicar. Els infants han de tenir alguna cosa a dir i saber a qui va dirigida. Ha de ser quelcom que cal escriure i no n’hi ha prou amb dir-ho. No es tracta que les activitats siguin només divertides, cal promoure el desig d’escriure, fent possible la motivació interior, real.

  • Propostes inclusives. Propostes obertes i que es puguin resoldre de maneres diferents. Hem de donar espai per tal que cadascú respongui en funció de les seves possibilitats tot ajudant-lo a millorar i créixer a partir del punt on es troba. Son benvingudes totes les aportacions.

  • Mirar i rellegir les diferents produccions i parlar-ne afavoreix nous aprenentatges individuals i de grup. La conversa sobre el que escrivim i com ho podem millorar genera l'ajuda entre iguals així com que puguin expressar els recursos que empren, les idees que hi ha darrere de les seves decisions, les seves hipòtesis i intuïcions.

  • Crear un clima d’aula acollidor, atent, relaxat i inspirador que faci possible el desig de participar de la proposta i mantenir el caliu. Deixar-los triar, escoltar-los…









Entradas relacionadas

Ver todo

Comments


bottom of page