top of page
  • Mireia Morales

Biblioteca a l’escola: com neix un nou projecte


És possible fer reviure la biblioteca de l’escola?

De quins recursos disposem?

Qui ens podrà acompanyar en aquest procés?

Quin valor tindrà la biblioteca dins del projecte de centre?


Aquestes i moltes altres preguntes són les que ens vam plantejar a l’escola ara fa tres anys, quan encara no sabíem que allò que va sorgir d’una inquietud personal esdevindria, al cap d’un temps, el nostre gran projecte de centre.


A l’escola, emmarcats en un context on la biblioteca havia quedat oblidada i on la cultura literària s’havia convertit en un aspecte inexplorable, un grup de mestres amb noves inquietuds vam iniciar un camí amb un objectiu clar: aconseguir que la lectura fos un dels pilars fonamentals i destacables del centre.


Cal destacar que aquesta primera idea, neguit i necessitat neix després de conèixer escoles amb biblioteques de referència com ho son la de l’escola Francesc Aldea de Terrassa i la de l’escola Joan Maragall de Rubí. En aquest blog hi ha alguns posts on podem descobrir algunes de les seves activitats: “Contes per pensar i conversar”, “Vols venir a llegir? Te vienes?”


Durant tres anys s’ha portat a terme un projecte col·laboratiu per poder tenir l’espai físic ben preparat, amb un fons documental de qualitat. Actualment, l’escola ha pogut comptar, gràcies a la col·laboració de l’AFA, amb una persona que desenvolupa la mediació literària a l’escola i que ens ha fet la proposta següent:


  • A l’etapa d’educació infantil es fa una sessió setmanal d’uns 15-20 minuts de narració oral de contes populars o de lectura en veu alta d’un àlbum il·lustrat per part de la mediadora. I, una setmana al mes, es fa una sessió setmanal d’una hora d’una proposta literària experiencial i d’observació lliure d’àlbums i llibres de la biblioteca.

  • A l’etapa d’educació primària es treballa una hora a la setmana amb cada grup, realitzant-se les activitats següents:

    1. Taller d’escriptura i creació.

    2. Conversa literària i tastet de llibres relacionats per fomentar el préstec.

    3. Coneixements, informació i recursos (llibres documentals, diaris, revistes, material audiovisual, catàlegs i webs de biblioteques públiques...)

    4. Filosofia: són moments de reflexió conjunta a partir d'analitzar situacions o de preguntes interessants que ens puguin dur a debatre sobre temes diversos, com per exemple la llibertat, l'amistat, l'art, l'ecologisme... És un espai obert perquè ells puguin expressar-se, qüestionar-se, escoltar als altres... S’utilitzen normalment dos materials de la mateixa editorial Wonder Ponder, les caixes de filosofia i '¿Hay alguien ahí?', un llibre que simula ser el quadern d'estudi d'uns extraterrestres que estan estudiant la terra...

    5. I, mensualment amb grups partits, es fa un taller de narració oral.



A més a més, a cada sessió es convida al préstec i es reserva un espai per a l’exposició oral de recomanacions.


Tots sabem que aquesta situació és privilegiada, ja que pot ser un recurs amb data de caducitat per ser una proposta que no està subvencionada i de la qual no es reben diners per part de l’administració. És per aquest motiu, que els esforços estan destinats a formar a tot el professorat perquè tinguin les eines, els coneixements i els sabers necessaris per poder desenvolupar aquesta mediació amb confiança.


En últim lloc, és molt important destacar que un altre aspecte fonamental és que tots els membres que conformen la comunitat educativa creguin en el projecte i vegin els beneficis d’aquesta aposta, ja que serà l’única manera que tot el projecte i tots els esforços obtinguin el valor suficient perquè continuï mantenint el mateix sentit que a l’inici. El proper pas serà l’acompanyament i la formació a les famílies, potser més endavant podem desplegar la idea en un altre post.


Tot el procés des de l’inici, si el voleu conèixer, el podeu trobar a la pàgina web de l’escola: https://agora.xtec.cat/ceiplanaspa/el-projecte/transformacio-biblioteca/ I, ben aviat, també estarà penjat a l’apartat de bones pràctiques del programa de biblioteques escolars “puntedu”.

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page