Contes per pensar i conversar
Mestra: “Nois i noies, avui ens espera la Tina!”
Naufal: “Sííí, anirem a la biblioteca a escoltar un conte. Quin ens ha preparat?”
Salma: : “És igual Naufal. Sigui el que sigui ens farà pensar en coses interessants.”
A l'escola Joan Maragall de Rubí ens agrada molt gaudir la literatura infantil i a més treballar sota el paraigua de les investigacions per comprendre millor el món que ens envolta. Les dues mirades conflueixen en una activitat trimestral que té com a objectiu principal estimular nous coneixements i experiències a través dels contes.
Cada trimestre, des de P3 fins a 6è, els infants visiten l’espai de la biblioteca per escoltar un conte llegit amb molta tendresa i afecte per la mestra encarregada de la biblioteca. Ella els tria del fons de la biblioteca de l’escola tenint en compte l’edat dels oients i la connexió amb algun aspecte o tema que s’estigui parlant a l’aula, per tal que sigui apropiat i entenedor. Aquesta tria d’històries els apropen a diferents sabers, a fets reals, a esdeveniments de l’actualitat i a les emocions. De seguida s'estableix una conversa per a parlar del que acaben d'escoltar: què en pensen, si han viscut alguna experiència semblant, què els ha agradat del conte, si estan d'acord amb el que ha fet algun personatge... Conversant fan seu el missatge i poden arribar a interaccionar amb l'autor encara que no hi sigui present.
En acabar cada nen/a s'emporta un record en forma de foto, punt de llibre, paraula... i els contes explicats passen a formar part de la biblioteca d'aula del grup que l'ha rebut com si fos un tresor. Després, és el més triat per tornar-lo a llegir, compartir, mirar... La intenció és propiciar un marc a partir d'una tertúlia sense crear una activitat tancada. En algun cas desenvolupen activitats posteriors per a experimentar el que viu algun personatge, resoldre algun enigma, conèixer altres realitats o la seva pròpia més a fons... Per exemple, a partir del conte "Biblioburro" els nens han conegut una biblioteca ambulant de Colòmbia i han parlat amb l'autor a través de correus electrònics que han escrit plegats obrint un canal de diàleg. A través del conte “El roure de la senyora” els alumnes van descobrir el patrimoni natural de la nostra ciutat, un roure centenari similar al d’aquesta entranyable història real d’un poble de Catalunya. Un altre exemple de nens/es més grans, a través del conte "Mizu, pastor de núvols", ha permès encetar una conversa sobre la importància de l’energia i la pobresa energètica connectant amb notícies socials de l’actualitat.
Considerem que aquestes experiències literàries poden inspirar a les aules converses suggeridores, investigacions, projectes i d'altres recorreguts per pensar plegats i comprendre a partir de les emocions i els interessos desvetllats per una lectura conjunta. En definitiva, com bé diu la Salma: “Sigui el que sigui ens farà pensar en coses interessants.”