top of page
  • Ester Casas

La lava crema?

Un dia en Blai va dur una pedra a l'escola per mostrar-nos-la a tots. Ens va explicar que l'havia trobat en una excursió que havia fet amb la seva mare i uns amics a un volcà. Ens va dir també que havia caminat per un camí de lava.

A partir de la pedra que havia dut en Blai, vam començar una petita indagació sobre el tema dels volcans. Molts nens i nenes van començar a intervenir i vam acabar centrant-nos en unes preguntes:

- Com és que si la lava crema (aquesta idea la tenen tots molt clara) en Blai va caminar per sobre d'un camí de lava i no es va cremar?

-Quin volcà era (en Blai no recordava el nom).

Vam fer moltes suposicions, totes molt diverses i no sabíem quina podia ser la correcta.

Algú va proposar que li demanéssim a la mare del Blai. Potser ella ho sabia.

Habitualment, la mare del Blai – la Roser- el porta a l'escola molt aviat, a l'espai d'acollida de matí i tampoc el pot recollir quan la resta sortim de l'escola, de manera que per contactar amb ella, intervinc proposant als nens i nenes que li escrivim una carta.

Escrivim la carta en grup: jo faig d'escriptora i ells van dient el que creuen que ha de dir la nota. Ens fixem en l'encapçalament (com comencem? A qui va dirigida la carta?) i pensem en com redactar-la (què volem saber exactament?). Pensem també com acomiadar-nos i un cop escrita, la tornem a llegir per veure si s'entén el que volem demanar. Canviem algunes paraules, alguna frase i la tornem a rellegir fins que la donem per bona.

En Blai s'emporta la carta i l'endemà, la Roser ens contesta. Llegim la seva carta davant d'un Blai emocionat i molt implicat en el tema. Ens diu el nom del volcà però no sap respondre a l'altre pregunta.

El nostre petit projecte es complementa amb la lectura de llibres, comentaris i converses dels companys fins que ens assabentem que hi ha una classe a l'escola –els Taurons- que han fet un treball sobre els volcans.

Sense que jo hagi d'intervenir els nens/es proposen escriure una nota als Taurons demanant-los la seva ajuda. Seguim el mateix procediment: Pensem que volem saber, ho escric i ho anem revisant fins que quedem satisfets del resultat.

Portem la nota als companys i rebem la seva resposta al cap d'uns dies: ens han preparat una sessió. Un petit grup de Taurons ens fa una demostració amb una maqueta per respondre a les nostres preguntes.

El que voldria destacar d'aquest relat és com l'escriptura i la lectura esdevenen instruments útils i necessaris per aprendre sobre un tema que ha emergit a l'aula espontàniament.

"Desde esta perspectiva, la enseñanza de la lectura i la escritura no se suscribe a ningún mètodo, ya que no existe un camino prefijado de actividades y recursos que deban aplicarse. En su lugar, se promueven situacions de aprendizaje ancladas a cada contexto y a las necesidades de cada momento." (Fons, M i Palou, J. 2016)

Fons, M.; & Palou, J. (2016) Didàctica de la lengua y la literatura en educación infantil. Editorial Síntesis.

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page