top of page
Montserrat Fons i Rosa Gil

Lectura en grup, quins llibres? Assessorament per correspondència (2)

Rellegint les respostes a les preguntes de l’Ester del post anterior hem pensat que no podíem donar encara per tancat el tema Quines lectures oferir als qui estan aprenent a llegir perquè, recordem-ho, de llegir se’n segueix aprenent al llarg de tota la vida.


Nadie sabe leer porque la lectura no es una competencia que pueda adquirirse de una vez por todas, sino una “forma de vida”, y nadie sabe vivir.

(Mèlich, 2019. La sabiduría de lo incierto)


Hola Ester,

Pensant en la inquietud d’aquest claustre que vas plantejar crec que cal prendre més consciència encara que per acompanyar el procés lector cal crear una situació en què hi hagi una interacció positiva entre infant-mestre i text. Això vol dir bàsicament que l’infant tingui ganes de repetir l’experiència d’entrar en contacte amb els llibres i els textos. En aquesta interacció ha de predominar l'interès pel contingut i el neolector no ha de llegir de cap a peus el llibre que es proposa: sigui un àlbum, un conte popular, un llibre de LF, sinó que en funció dels seus coneixements i habilitats lectores, després que l'adult li hagi llegit pot identificar alguna paraula, pot llegir el final, fer comparacions de paraules, etc... i conversar per aprendre!


Recordem que a vegades es desdoblen les situacions de lectura en “aprendre a llegir” i “llegir per aprendre o per gaudir”. Però, si tenim present que primer és la comprensió i la importància que el què es llegeix ha de connectar amb la vida, serà més fàcil introduir moments de reflexió sobre “aprendre a llegir” connectats amb l’interès per la lectura.


I seguiríem parlant-ne estona perquè el tema m’apassiona!

Una abraçada,


Montserrat




Hola de nou Ester i Montserrat,


Jo també vull afegir, tornant a insistir que la quantitat de text a llegir és sovint molt determinant per alguns alumnes, que la meva experiència és que un bon recurs a oferir-los són els llibres de poesia infantil de bons autors. N’hi ha de preciosos. Són llibres que tornen a escollir voluntàriament, si ja els coneixen. La poesia té un format que els neolectors perceben més curt, més accessible, més acotat. Poesia de contingut narratiu, poemes que aporten coneixements o juguen amb l’humor, cançons poètiques... Són textos que desvetllen la capacitat d’interpretar, que conviden a la relectura o fins i tot a la lectura per als altres o a la memorització. (Si t’interessés et puc fer arribar títols, autors i referències)


Finalment apuntar novament, tot i que ens dius al teu correu que ja ho heu comentat a l’escola on feu l’assessorament, que hi ha llibres pensats per iniciar la lectura autònoma dels aprenents de menor edat, llibres que acoten la quantitat de text a llegir per tal que l’aprenent se senti capaç d'iniciar la pràctica en solitari. Alguns àlbums il·lustrats són extraordinaris, en aquest sentit. I també hi ha algunes col·leccions amb poca qualitat literària potser, però que a vegades permeten la transició cap a altres lectures més completes.


Bé noies, ja veieu que hem necessitat més d’un correu. I potser encara ho allargaríem més, oi? Però de moment potser que ho tornem a deixar aquí. Que finalitzeu l’assessorament amb satisfacció, Ester.

Una altra abraçada,


Rosa




Entradas relacionadas

Ver todo

Comments


bottom of page