top of page
Ester Casas

ESTRATÈGIES ORTOGRÀFIQUES A PRIMER

Els grups de 1r. de l’escola han anat al teatre a veure un espectacle musical. Després de totes les sortides, les mestres acostumen a proposar activitats per tal de recordar entre tots l’itinerari que han seguit.

Hi ha una primera tasca que poden fer en grup (entre tots a la pissarra o en un mural gran), individual o per parelles. L’objectiu és que l’alumnat expressi la percepció personal de l’itinerari fet per mitjà d’un mapa o un esquema. És interessant veure com representen gràficament l’espai i com van incorporant elements propis dels mapes i plànols convencionals (signes, fletxes per indicar direccions, moviment...) que ens ajuden a llegir l’entorn.


Posteriorment, la mestra els proporciona un full amb l’esquema convencional de l’itinerari recorregut, extret d’un plànol o mapa real de la sortida amb l’objectiu que els infants es fixin i interpretin les indicacions que es troben quan es mouen per la ciutat.


L'activitat va precedida d'una conversa on es comparteixen aspectes clau per tal de recordar l'itinerari: com hi vam anar? amb quin transport? d'on vam sortir? a quina parada vam pujar? a quina vam baixar-hi?


Al revers del full, hi ha algunes preguntes sobre el trajecte que van fer les quals han de respondre per parelles:


Mentre els infants escriuen les respostes, la mestra s'acosta a una nena i li diu:

M: - Has escrit molt bé la paraula PARADES, com ho has sabut que s'escrivia així?

N: - Ho he copiat de la pregunta.

M: - Doncs has tingut molt bona idea, perquè així has posat al final ES, que sovint ens oblidem!

A la mateixa taula, hi ha una altra parella d’infants que està escrivint i en sentir el comentari de la mestra, en Biel (un dels nens que està escrivint al costat) corregeix la seva paraula ràpidament (ell havia escrit PARADAS) i posa el plural correcte acabat en ES.

La mestra s'adona de l'acció d'en Biel i li diu:

M: - Biel, has sentit el que li he dit a la Sara, has vist que t'havies equivocat i tu mateix ho has esmenat. PARADA seria acabat en A, però com són moltes PARADES és en plural i ho escrivim amb ES.

Em sembla molt interessant la intervenció de la Marina, la mestra, perquè posa en relleu els aspectes positius d’allò que han fet els infants. Molt sovint només intervenim per corregir o revisar allò que és erroni.





En aquest cas, la mestra reconeix allò que els infants han resolt bé, a més a més de valorar les estratègies que han posat en marxa: fixar-se en la paraula de la pregunta (la Sara) i el fet d'estar atent al que passa i espontàniament modificar la seva escriptura (en Biel).


Fixeu-vos que en aquest cas, els infants utilitzen la còpia com un recurs útil perquè ho fan d'un lloc on saben que la paraula està ben escrita i també incorporen que la idea que sovint cal consultar per escriure bé.


Per altra banda, la mestra aprofita el moment per fer una reflexió sobre els plurals que independentment de com els pronunciem, s'escriuen amb E.


Crec que és un bon exemple d'una activitat contextualitzada, que parteix d'una experiència viscuda, que implica un repte assumible pels infants i que té un objectiu compartit relacionat amb l’ús pràctic del llenguatge: llegir ens és útil per moure’ns per la ciutat.


Entradas relacionadas

Ver todo

Comments


bottom of page