top of page
Rosa Gil, Montserrat Fons i Mireia Pérez Peitx

Com canvien els textos de 1r a 2n de primària? L’experiència d’una escola

Explicar canvis observats en textos d’un mateix grup d’infants en la transició de 1r a 2n de primària ha estat l’objectiu de la comunicació que vam presentar al IV Congrés Internacional de Gramàtica informat en un post anterior. Els textos estudiats responen al compromís que contrauen els infants de l’escola Xirinacs de Barcelona a escriure, com a mínim, una entrada al llarg del curs a un mural virtual compartit amb les famílies.


El procediment per confeccionar aquests textos és sempre el següent:

- s’elabora entre tots un llistat dels temes sobre els quals es pot escriure, temes relacionats amb la vida d’aula que desperten la necessitat de ser compartits amb les famílies.

- els textos s’escriuen en parelles: els infants fan un primer esborrany a la llibreta del qual ells mateixos en poden fer una primera revisió perquè a l’aula tenen elements per consultar i contrastar (rúbriques personals, llista de paraules freqüents, algunes normes ortogràfiques explícites, acords compartits d’escriptura...)

- després es comparteix el text amb la mestra i es fa una segona revisió en la qual, sovint, s’entra en una reflexió més profunda. En nombroses ocasions la mestra ha acompanyat la revisió sobre l’absència/presència (necessària) del subjecte verbal en el text, o sobre la concordança desajustada entre subjecte i predicat, o bé ha insistit a recordar la forma com s’escriuen ortogràficament estructures verbals més complexes que cal memoritzar...



Quan el text es dona per bo, els mateixos infants l’escriuen a la plataforma i seleccionen amb quina imatge o vídeo el volen il·lustrar.


Per a la nostra comunicació han estat analitzats detalladament 20 textos de primer i els corresponents de segon. El procediment d’anàlisi ha consistit en la lectura atenta i contrastada de cada text atenent algunes de les seves característiques com ho són: la relació entre el títol i el contingut, l’increment del nombre de paraules, la complexitat sintàctica, l’organització estructural i altres canvis observables en la transició de 1r a 2n.


Què hem observat sobre com canvien els textos de 1r a 2n? Doncs a grans trets resumim que:


- els textos amplien en longitud mesurada en nombre de paraules i també en nombre de clàusules. Una clàusula és una unitat bàsica d’anàlisis formada per un grup de paraules que conté un sol predicat, el qual expressa una única situació una activitat, un esdeveniment o un estat. La quantitat d’unitats que un infant és capaç de produir mostra diferències evolutives importants i malgrat que el nombre de paraules pugui semblar una mesura superficial acostuma a ser un fort indicador de la capacitat del nen de sostenir el seu discurs i d’afegir més contingut al text, sobretot al començament de l’escolaritat.


- la presentació gràfica i l’ortogràfica s’observen més elaborades: presència de majúscules i minúscules, de puntuació... Majoritàriament, a primer curs escriuen en lletra majúscula (de pal) i a segon en lletra minúscula. Els infants incorporen la majúscula a l’inici d’escriptura i el punt final.


- els autors dels textos estableixen progressivament vincles diversos entre el títol, el text i la imatge que mostren coherència i complementarietat comunicatives.



Les conclusions apunten que la funció del propi text juntament amb el desenvolupament maduratiu impulsen canvis qualitatius en l’escriptura dels textos, que l’escriptura per parelles facilita el desenvolupament de l’activitat lingüística i metalingüística dels infants i que l’adequada intervenció de la mestra en el procés d’escriptura possibilita la reflexió, la mobilització de coneixements i canvis en les escriptures dels infants per tal que els sabers lingüístics implícits esdevinguin cada vegada més amplis i més conscients.





Entradas relacionadas

Ver todo

Comments


bottom of page