COM ACOMPANYAR ELS INFANTS EN LA INTERPRETACIÓ LITERÀRIA?
A l’escola hem acordat que la lectura en veu alta de l’adult cap els infants, ja que és una activitat imprescindible per vincular l’infant amb la lectura, sigui una realitat. Per això, a més de les lectures que ja es fan a les aules, un cop per setmana els alumnes de primària van a la biblioteca i la mestra responsable els llegeix en veu alta un llibre àlbum. Els infants escolten la lectura en grup i alhora contemplen les il·lustracions que l’acompanyen i d’aquesta manera amb els dos llenguatges, el literari i el visual, van seguint la seqüència del relat. La lectura en veu alta per part d’un lector expert sabem que és molt potent ja que permet als nens i nenes gaudir d’una experiència de lectura compartida i enfortir els vincles entre ells; familiaritzar-se amb el llenguatge escrit i tenir més possibilitats de comprensió; i a més fa possible anar construint una comunitat lectora que comparteix referents i els fa partícips d’unes mateixes històries.
En el llibre àlbum tot està al servei de la construcció del significat, és una lectura multimodal, on el text, la imatge i l’objecte llibre donen informació per poder llegir l’obra. És a partir de la conversa literària on la mestra farà preguntes exploratòries i obertes per convidar els infants a posar en relació el que els aporta l’obra amb el que ells ja saben. D’aquesta manera, aniran explorant tots els aspectes literaris i estètics que els ajudaran a construir significat i a interpretar de manera conjunta la història escoltada, desgranant com l’autor i l’il·lustrador han elaborat el relat.
Per últim, i no per això el menys important, els infants s’emportaran el llibre llegit i analitzat a la seva biblioteca d’aula, de manera que hi puguin tornar individualment. La lectura autònoma d’una obra que abans ha estat compartida, al contrari del que es pugui pensar, és una lectura molt preuada i desitjada pels alumnes, independentment de l’edat que tinguin, perquè els permet reforçar tot el que s’ha fet palès en la conversa literària i dona la possibilitat que cada lector vagi afinant la seva interpretació i comprensió de l’obra. Pels lectors novells aquesta relectura és especialment reconfortant, perquè el fet de conèixer ja el text i d’haver parlat de l’obra, possibilita que la descodificació sigui menys feixuga i puguin gaudir millor de la narració pròpiament dita.
És així doncs com, amb aquests tres moments del procés d’exploració i comprensió del llibre àlbum (la lectura en veu alta de l’adult, la conversa literària i la lectura autònoma) estem acompanyant l’infant en el desenvolupament de la interpretació, l’apropiació de llenguatge especialitzat i l’aprendre a valorar les narracions literàries.
Comments