top of page
  • Montserrat Fons i Rosa Gil

Cada dilluns al matí

Ara que recuperem l’horari habitual de l’escola retornem també nosaltres, l’equip de l’ICE de la UAB “Aprendre a llegir i escriure”, amb un post nou cada dilluns. Els que ja ens seguiu habitualment sabeu que cada post proposa una reflexió fonamentada al voltant d’anècdotes, de debats, d’inquietuds i de reptes que sorgeixen de les aules on infants i mestres malden per aprendre i ensenyar a llegir i escriure.

És el sisè curs que compartim aquest blog amb vosaltres, mestres que no parem mai de fer-nos preguntes perquè els nostres alumnes aprenguin millor. Al llarg d’aquest temps hem aplegat diversitat de funcions dels posts de cada dilluns:


L’Elisenda el llegeix, puntualment els dilluns, en el trajecte cap l’escola. Molt sovint s’hi veu reflectida i l’anima a repensar alguna cosa del seu dia a dia. A l’hora de l’esbarjo sempre el comenta amb la seva paral·lela i sovint aquesta estona s’allarga sense adonar-se’n.


L’Empar, que és una alumna de magisteri de la Universitat de València, coneix el blog perquè la seva professora de Didàctica de Llengua els fa llegir i comentar el post de cada setmana. Ella també l’ha ensenyat a la mestra de l’escola on va a fer les pràctiques, perquè considera que és una mirada sobre aprendre a llegir i escriure molt arrelada a l’aula.


La Míriam, professora de la UB, utilitza els posts que més li han interessat al llarg d’aquests anys per incorporar-los en les lectures de la seva assignatura. Constata que als seus estudiants els costa molt veure les relacions entre la pràctica i la teoria i troba ens els pots una manera entenedora de relacionar aquests dos aspectes.


La Tània, és una enamorada del blog i pensa que tots els mestres de l’escola l’haurien de llegir cada setmana per poder aprofundir molt més en els seus debats sobre allò que sovint torna a aparèixer sobre la taula com ara: primer assegurar de descodificació i després ja vindrà la comprensió? Com organitzar les activitats de lectura i escriptura al cicle inicial si cada alumne va al seu ritme? Quan cal estirar-los? Hi ha d’haver un abecedari amb referents a l’aula? I el tipus de lletra? ... De manera que cada setmana l’imprimeix i el penja en un lloc ben visible de la sala de mestres.





Pensem que hi ha tantes maneres de llegir com lectors i lectores hi ha, per això et convidem a trobar la teva manera, singular i única. Voldríem també que els nostres posts responguessin als teus interessos; per això sempre que vulguis ens pots fer arribar les teves inquietuds i mirarem de donar-hi resposta. T’hi animes?


Així doncs, una vegada més, que tinguem tots plegats un bon curs 2022-23, amb bones reflexions i bones lectures.

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page