top of page
Lara Reyes López

Oye, ¿sabes lo que pone ahí?

Segon dia d’escola de l’inici d’aquest curs 2021-22. Sembla que la voràgine de consultes de les famílies disminueix i a primera hora trec el cap com a observadora a l’aula de P5. La mestra és nova, però els infants del seu grup fa dos cursos que ja són a l’escola. Veig que espontàniament han agafat llibres de la biblioteca i, en rotllana, han començat a mirar-los detingudament. M’adono que alguns infants identifiquen aquells llibres que, segons ells, ja tenien a P4 (descoberta certa només en part, ja que el que identifiquen és l’estil o la sèrie, ja que, a l’escola, no hi ha cap llibre repetit entre aules, tan sols n’hi ha del mateix il·lustrador o de la mateixa sèrie).


Un grupet de tres infants miren un llibre de comptar i un nen afirma reconèixer el número deu que apareix en aquell moment a la pàgina. Finalment, m’apropo sigil·losament cap a una parella de nens. Un d’ells té obert un àlbum il·lustrat i sembla que vulgui provar de llegir alguna paraula d’una de les pàgines. L’infant del costat se’l mira i li pregunta: -oye, ¿sabes lo que pone ahí? El nen que intentava lletrejar li respon amb seguretat que sí, i immediatament després, el nen que havia formulat la pregunta anterior torna a demanar: - ¿Me dices lo que pone en el mío? Els segueixo escoltant i comprovo que li respon que parla d’un llop i comença a explicar allò que ell s’imagina sobre el contingut del llibre.



Desconnecto una mica de la conversa perquè tot d’una m’adono de la riquesa d’intercanvi de sabers que han ocorregut en un espai tan breu de temps: sobre intertextualitat, numeració, correspondència so-grafia, elaboració de suposicions sobre títols i continguts, recerca de sentit... M’adono, de fet, de la importància de l’escola com a facilitadora de la creació d’una cultura lletrada. És més, de la necessitat que les lectures dels docents als infants esdevinguin constants i estables en el temps perquè són les que garanteixen que els infants incorporin aquestes rutines i quedin impregnades en el seu fer, ja des dels primers cursos, com a una manera d’habitar l’escola.

Entradas relacionadas

Ver todo

Comments


bottom of page