top of page
Mireia López Salazar

LLIBRES PER SANT JORDI?

Per Sant Jordi tots tenim al cap els llibres. Socialment hi ha un gran rebombori, se'n parla molt, de llibres. S’organitzen signatures amb els autors, propostes literàries diverses, recomanacions… i clar, l’escola no és pas aliena a tot aquest enrenou. Ara bé, només per Sant Jordi cal focalitzar la mirada en els llibres o en la biblioteca?


Sant Jordi és en realitat un dia més en la dinàmica de propostes i vivències de la lectura. A la nostra escola[1], la biblioteca és un espai de referència per a tota la comunitat escolar des dels inicis del curs. Des de la biblioteca de l’escola s’escullen i es preparen els primers llibres que han de nodrir les biblioteques d’aula. Aquests llibres són un petit tresor. A les etapes d’infantil es van presentant un a un per part de la tutora. Sabem que d’un llibre que coneixen i es fan seu, no es cansen de remirar-lo, en tenen més cura i aprenen a estimar-lo. A primària també es dediquen sessions de biblioteca a presentar els llibres que prèviament els alumnes han sol·licitat fent demandes basades en els seus interessos.

Al llarg del curs les diferents les biblioteques d’aula es van enriquint amb d’altres exemplars que es van triant en funció de les peculiaritats de cada grup, dels temes de treball, de les necessitats del moment, de les novetats…


I no només tenim llibres a les aules, també volem que arribin a casa i per això, a l’hora del pati, la biblioteca resta oberta perquè els alumnes hi puguin anar lliurement, escollir i emportar-se llibres en préstec. Els grans de l’escola fan de voluntaris i ajuden en les tasques de gestió dels préstecs o del retorn dels llibres al seu prestatge: aprenen a fer-ho.


La biblioteca té molts exemplars i cal anar-los fent visibles, per això té un espai destinat a exposar novetats que va variant de forma continuada. D’aquesta tasca tan important se n’ocupa la nostra bibliotecària, una mestra que s’estima molt els llibres i busca mil maneres de fer-nos coneixedors del fons amb els llibres que el van ampliant. A cada festa, als canvis d’estació de l’any, en dies rellevants com el dia de la dona o el dia de la terra, o el de Sant Jordi (ai las!) o bé a causa d’esdeveniments del present com la guerra d’Ucarïna... ella ens prepara unes capses amb exemplars especialment seleccionats per tal de fer-los arribar a les classes. També ens informa mensualment de les novetats que adquireix la biblioteca amb recomanacions pedagògiques per als mestres, ens envia recursos literaris i ha creat un blog[2].




I les famílies? doncs també formen part de la biblioteca. A l’escola s’ha creat una comissió que ajuda en les tasques de la biblioteca -que també resta oberta perquè també puguin fer préstec de llibres. Una altra activitat que ens agrada molt és quan les famílies vénen a fer de contacontes i les aules són convidades a gaudir de l'escolta d'una història.

Com que estem convençuts que la biblioteca és el cor i un dels pulmons de l’escola, sabem que cal invertir temps i recursos per dotar-la de materials, d’una mestra amb formació en biblioteques escolars que gestioni i dinamitzi les activitats i plantejar propostes interessants per fer de la biblioteca un espai acollidor i atractiu per a tothom.


I sí, enguany tornem a celebrar Sant Jordi i tornem a parlar de llibres. De fet, com a activitat per celebrar-lo s’organitza una paradeta al pati de la biblioteca on tots els alumnes de l’escola tenen l’oportunitat d’escollir i d’emportar-se un llibre. I d’on surten els llibres que es regalen? Doncs molts d’aquests llibres són donacions de les famílies, dels alumnes que es fan fent grans i volen deixar espai pels llibres nous.

Així doncs, aquest Sant Jordi 2022 de nou un llibre, un punt de llibre i la voluntat de seguir fomentant el gust per la lectura.

[1] Escola pública Joan Maragall de Rubí [2] http://bibjm.blogspot.com/

Entradas relacionadas

Ver todo

Comments


bottom of page