top of page
Anna Camps Portet

FEM UNA SERP! QUÈ NECESSITEM...?

Ens trobem en una aula d’educació infantil multinivell amb 16 infants de 3, 4 i 5 anys junts. Aquesta heterogeneïtat aporta al grup una gran riquesa en els aprenentatges i les vivències i, alhora, el repte d’acompanyar a tots i cadascun d’ells i elles des del moment evolutiu en el qual es troben sense deixar de tenir presents la gran diversitat de necessitats i interessos.


Ja fa dies que estem immersos en el projecte de les serps ja que és el nom del nostre grup. Un dia, un infant ens va portar una manualitat d’una serp. Mentre ens la mostrava, el grup es va començar a engrescar amb la idea de fer-ne una a l’aula. Això va comportar moltes converses fins que va arribar el moment en què va ser necessari escriure a la pissarra què necessitaríem per fer-la.





Primer vam parlar de quina manera podíem apuntar les coses que necessitaríem: com podem organitzar l’espai de la pissarra per anar apuntant tot el material? En aquest punt va sorgir la idea de la llista de la compra per anar al supermercat; i els hi vaig suggerir d’anotar el material com si l’haguéssim d’anar a comprar.


Al mateix temps que anàvem parlant del material que necessitàvem, sortien voluntaris per escriure a la pissarra. Mentre un infant escrivia els altres l'anaven acompanyant, pronunciant i entonant amb cura cadascun dels sons. Quan l’infant que escrivia a la pissarra no sabia quina era la correspondència del so amb la grafia, un altre company s’oferia per ajudar-lo. És en moments com aquests que l’aprenentatge entre iguals pren força i que flueix la riquesa de l’heterogeneïtat de nivells del grup. En aquest procés de descoberta de la correspondència so-grafia ens va ser útil disposar d’un referent de l'abecedari elaborat entre tots i totes i també vam fer referència a sons i lletres de noms dels infants de l’aula.

Va ser sorprenent l’entusiasme que va generar en els infants la proposta d’escriptura, segurament perquè partia d’un context significatiu per a ells i elles. No obstant, tornant a pensar sobre la situació em van sorgir els dubtes i les reflexions següents:

- Tenint en compte la diversitat d’edats a l’aula, com atendre els infants disposats a escriure i que manifesten ganes de participar activament, però que encara no dominen les correspondències so-grafia, ni el traç de les lletres? Penso que una bona opció podria ser donar-los l'oportunitat de participar des del seu coneixement, per exemple amb un dibuix.

- Quines propostes de millora em plantejo en una situació d’escriptura similar?

Segurament, en una altra ocasió, serà una bona opció deixar fluir més l'escriptura autònoma de cada infant, és a dir, evitar l’acompanyament sistemàtic a partir del lletreig per donar l’oportunitat que siguin els mateixos companys i companyes que comentin si estan d’acord amb l’escriptura d’una paraula determinada i proposin la seva manera d’escriure-la. En definitiva, afavorir les aportacions dels diferents membres del grup per potenciar la reflexió sobre l’escriptura posant èmfasi en l’enriquiment de l’aprenentatge entre iguals. També pot ser una alternativa que sigui la mestra qui va escrivint a la pissarra el material que s’acorda entre tots; després llegir-la per revisar si hi ha tot el que es necessitarà, implicant també els infants en una activitat de lectura significativa.




Entradas relacionadas

Ver todo

Comentários


bottom of page