Comencem!
Ben tornades al blog! Ens fa molta il·lusió encetar aquest nou curs 2023-24 perquè estrenarem un nou format del blog sota el paraigües institucional de la Universitat Autònoma de Barcelona, institució que ens acull com a grup de Formació de personal formador “Aprendre a Llegir i a Escriure”. A mesura que tinguem nova informació us la farem arribar.
També estem il·lusionades perquè el debat sobre com s’aprèn a llegir i a escriure no és únicament un debat candent a l’escola i entre docents sinó que encurioseix, també, a la societat. El darrer dissabte 9 de setembre va sortir, en el suplement de L’Ara, Criatures, un article titulat A quina edat s’ha d’aprendre a llegir? en el qual hi vam participar diferents persones del grup. A continuació us presentem la primera pregunta que ens va formular la periodista Judit Monclús i la resposta que li vam fer arribar.
-Quines tècniques i recursos es fan servir actualment per ensenyar els infants a llegir? (Fitxes, dibuixos, fonemes...)
Segurament hi deuen haver tantes maneres per ensenyar a llegir com gairebé docents. Tot i això, d’acord amb el que estableix el currículum actual de Catalunya, l’enfocament per aprendre a llegir i a escriure hauria d’estar basat en situacions comunicatives en les quals la llengua escrita és un mitjà i no pas una finalitat per sí mateixa. D’acord amb aquesta mirada, l’èmfasi no està en la fitxa, el dibuix o el fonema, sinó en la necessitat de llegir -o bé d’escriure- per tal d’assolir l’objectiu que la situació requereix -ja sigui una llista del material per anar d’excursió, un missatge que enviem a les famílies, etc. La idea és involucrar els infants en diferents situacions comunicatives que requereixen llegir o escriure, perquè en vagin copsant el sentit, i es facin preguntes sobre com funciona el codi. L’acompanyament de l’adult és imprescindible per fer emergir i encaminar aquestes preguntes i al mateix temps sostenir l’activitat mental de l’infant que requereix aprendre a llegir i a escriure.
Mostrar experiències d’aquest acompanyament, complex per naturalesa, perquè ha de tenir en compte tant els aspectes cognitius, com els socials i els afectius és el que pretenem amb els posts d’aquest blog que com sabeu publiquem amb molta estima cada dilluns lectiu.
Amigues i amics lectors, ara que comencem el curs, us convidem a fer com la periodista i enviar-nos preguntes, generals o molt concretes, totes seran benvingudes. Les debatrem i les respondrem amb molt de gust!
Aquests primers posts apareixeran en aquest blog i en el nou. Ara bé, a partir del novembre només funcionarà el nou, per això us recomanem que, tant aviat sigui possible, us subscrviu al nou format del blog.
Comments