top of page
  • Montserrat Fons, Rosa Gil i Mireia Pérez-Peitx

Com ha evolucionat al llarg dels anys l’ensenyament i aprenentatge de la lectura i l'escriptura?

Aquest era el títol de la segona pregunta que ens va fer arribar la Judit, tal i com vam explicar en el post anterior. Aquí teniu la nostra resposta i al final del text trobareu unes qüestions pràctiques sobre el funcionament actual de les dues plataformes on es publiquen actualment aquests posts.


Com han anat evolucionant al llarg del temps?

Fins els anys 80 del segle passat era generalitzat ensenyar a llegir i a escriure a partir de practicar separadament i de manera seqüenciada alguns dels seus components, especialment la coordinació ull-mà, la discriminació auditiva, la lateralitat, la consciència fonològica, la relació so-grafia i la cal.ligrafia i es discutia si era millor partir d’unitats petites com serien els sons i les lletres, (molts de nosaltres vam aprendre amb el mètode anomenat popularment lletra per lletra) o partir d’unitats de sentit més àmplies, normalment les paraules, per descomposar-les en síl·labes i lletres progressivament. Però aquesta tradició, d’ensenyar els components per separat i de manera seqüenciada, canvia radicalment amb l’arribada de l’enfocament comunicatiu, la concepció socioconstrutivista de l’aprenentatge i la consideració que saber llegir i escriure no és únicament dominar les relacions so-grafia (aspecte que tots els infants aprenen amb més o menys habilitat); llegir i escriure són processos que s’inscriuen en les funcions cognitives d’ordre superior que impliquen conèixer el sistema de la llengua escrita. Aquests avenços científics centren la mirada en la criatura i en la capacitat que té aquesta d’interaccionar amb l’entorn per tal d’aprendre en contextos amb significat. L’enfocament socioconstructivista sobre l’ensenyament i aprenentatge de la lectura i l’escriptura es va veure clarament impulsat per la publicació l’any 1979, d’un estudi d’Emilia Ferreiro i Ana Teberosky on definien diferents etapes per les quals transiten els infants quan aprenen a escriure una llengua alfabètica. Aquesta publicació, sumada a altres estudis basats en l’aproximació socioconstructivista de l’aprenentatge, han donat lloc a currículums en els quals es posa l’èmfasi en la construcció activa del coneixement per part de l’infant, tot prenent de base el coneixement que ja té -i que no només adquireix a l’escola. Els infants són actius i reflexionen a partir de la interacció que estableixen amb les altres persones així com amb l’entorn.




Algunes qüestions pràctiques sobre el funcionament actual del blog:


Per els qui vulgueu, ens podeu fer arribar les vostres preguntes a la nostra correu: icellegiriescriure@gmail.com. Aquest email de contacte, malgrat els canvis en el blog, seguirà estant disponible.


El blog antic -i tots els posts que hi tenim- seguiran oberts al públic a la mateixa plataforma. El contingut antic no es migrarà, tot i que buscarem la manera de, ni que sigui, enllaçar-los des de la nova plataforma.


Pel que fa el nou blog dir-vos que encara no està disponible l’opció de subscriure's però que tan bon punt ho estigui us ho farem saber!


Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page