• Mireia Pérez Peitx

Com es pot acompanyar els infants, des de l’inici?

Sovint les famílies pregunten què poden fer per facilitar l’aprenentatge de la lectura i l’escriptura dels seus infants. És una pregunta feta amb tota la bona intenció tot i que sovint, la resposta que donem, no sé si és aquella que esperen. La resposta, a priori, sembla molt fàcil: facilitar moments en els quals els infants vegin les persones del seu entorn llegir i escriure.

És a dir, si volem que els infants llegeixin per plaer, segurament, no hi haurà cap catalitzador millor que veure’ns a nosaltres engrescats amb una lectura; que un dia ens escoltin dient espera espera! Que acabo la pàgina i vinc; o que ens vegin compartint amb passió els avenços d’una lectura que ens ha fascinat; o que ens vegin anar a la biblioteca o a la llibreria a buscar noves lectures; o que ens vegin recomanant la lectura a algú a qui estimem molt. Que quan arribin les celebracions –ja siguin aniversaris, dates importants, els Reis d’Orient, etc– els llibres siguin objectes de valor que són regalats. No és coherent pretendre que els infants demanin llibres i hagin d’estar contents en rebre’ls de regal i, en canvi, que als adults no ens en regalin mai.

De la mateixa manera, és important que ens vegin escriure. La llista de la compra, la llista dels qui serem a la festa, una nota per l’escola... el que sigui. Però escriure i amb sentit.

Mireu el cas de la Blau. Té 2 anys acabats de fer i escriu llistes. A l’entrevista de l’Escola Bressol amb la família, la mestra explica com cada dia escriu la llista dels infants que es queden a dinar i com la Blau s’hi fixa perquè la imita tot reproduint l’escriptura a la seva manera. Per això, quan està amb la família, segueix amb aquest joc que ha après fixant-se en el món dels adults tot fent la llista de la compra. Quin goig de mestra que sap de la importància –també a l’Escola Bressol– de veure els adults de referència escriure i llegir. I quin goig de família que sap la importància del joc simbòlic tot seguint-li la corrent.

Val a dir que en el mateix grup de l’Escola Bressol on hi ha la Blau segurament hi haurà infants que no prestaran atenció a les escriptures de la mestra, però en la mesura que vagin veient les persones del seu entorn escrivint i llegint, tindran oportunitats per mostrar curiositat sobre com funciona aquest codi que està per tot arreu.

Entradas relacionadas

Ver todo

2017-2020 Aprendre a llegir i a escriure

- Equip ICE de la UAB-

RSS Feed
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now