top of page
  • Mireia Pérez Peitx, Montserrat Fons i Rosa Gil

Ben tornades!

Un curs més, comencem la publicació d’entrades sobre el procés d’aprendre a llegir i a escriure. És un any complex, estrany, incert... però a nosaltres ens agrada poder contribuir a la rutina –ens costa anomenar-ho normalitat– amb les nostres entrades setmanals.

Sabem que és un any diferent en molts aspectes. En un temps rècord les escoles ens hem reinventat. En moltes ocasions, la situació ha portat a fer canvis estructurals en el disseny de les propostes d’aprenentatge per tal de garantir la seguretat dels infants, del personal docent i de la comunitat en general. En aquest sentit, s’ha renunciat a certs aspectes –com la possibilitat de barrejar alumnes- que moltes d’escoles aplicaven en alguna franja del seu horari. Però no tot són pèrdues, ja que veníem d’una situació encara més complexa en la qual ens vam haver de confinar i l’educació va passar a ser telemàtica. En aquest sentit, les mestres estem il·lusionades de retrobar-nos físicament amb els infants i poder fer comunitat, perquè sabem que l’educació es basa en la qualitat de les relacions.

Precisament perquè tornem a la normalitat, però no és la que voldríem, perquè ens han avisat que la situació serà canviant al llarg del curs, perquè anirem a l’escola, però en certa manera estarem confinats amb un grup estable... per tot això ens ha semblat interessant tornar a escoltar les sàvies paraules de la Montserrat i la Rosa sobre la conversa, la lectura i l’escriptura. A continuació, deixem la síntesi dels 14 punts que anomenen en el vídeo i us animem a veure’l.

Conversa

1. La parla –llengua oral- no és l’única forma que tenen els infants per comunicar-se.

2. Tot el que els infants diuen o fan té un significat.

3. Deixar que l’infant porti la iniciativa. Els hem d’escoltar.

4. Per escoltar-los és millor partir de les seves explicacions, de les seves experiències.

5. Si volem que l’infant estigui interessat millor fer poques i bones preguntes.

6. Els hem de donar temps.

7. No és interessant corregir sistemàticament i explícitament els errors que fan els infants. Millor correccions implícites.

Lectura i escriptura

8. Escoltar textos llegits per lectors experts, és a dir, llegir per als infants té una influència decisiva en el seu desenvolupament de la lectura.

9. És necessari crear un espai còmode, ben il·luminat i un horari per les lectures perquè ha de ser un oasi, un moment agradable.

10. Mentre l’adult llegeix l’infant pot participar de moltes maneres, per exemple: relacionant il·lustracions amb text, fent preguntes, hipòtesis, etc.

11. El repertori de llibres i textos ha de ser variat: contes, llibres d’experiments, poemes, articles de diari, llibres il·lustrats, etc.

12. Escriure és una activitat comunicativa, per tant, les propostes sempre han de tenir la funció d’expressar.

13. Els infants poden participar en els processos d’escriptura dels adults, des d’escriure plegats a dictar el text a l’adult.

14. No podem oblidar les diferents realitats dels infants i, en especial, que des de totes s’hi pot fer aportacions.

Una abraçada ben forta i us desitgem el millor per aquest nou curs amb un brindis per la salut!

Ens retrobem el proper dilluns

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page