top of page
  • Montserrat Fons Esteve

Bar o botiga?

En una sortida familiar dues nenes, l’Aina de 5 anys i la Jana que està a punt de fer-ne 4, van parlant de les lletres del seu nom i també de lletres i cartells que veuen.

L’Aina ja fa temps que ha descobert el principi alfabètic i està molt interessada pel món de lletres, pels seus sons i pel significat d’allò que de mica en mica va llegint. La Jana, sap que les lletres serveixen per dir coses i tot i que coneix el nom i els sons de moltes lletres no acaba de controlar que allò que s’escriu són els sons que emetem per dir una paraula. Totes dues són bones conversadores i no és la primera vegada que ens sorprenem de les converses que tenen entre elles sobre el text escrit.

Ara, mentre caminem pel carrer i per iniciativa de l’Aina, han iniciat espontàniament el joc de buscar paraules que comencin per un so determinat:

AINA:- Jana, endevina una paraula que comenci per m...

JANA: - Mama! Ara jo, que comenci per a...

AINA: - Autobús!

JANA: - No! Aina! (riuen amb complicitat)

Tot d’una es planten davant d’un cartell vermell que els crida l’atenció i mentre el miren fixament segueixen la conversa:

AINA: - Mira (assenyala el cartell) comença amb una [b]

JANA: - B...otiga!

AINA: - Botiga?

Immediatament totes dues s’amorren a la vidriera de l’establiment per veure què passa a dins i gairebé alhora diuen:

AINA i JANA: - És un bar! (riuen)

AINA: - Ah! (mirant el cartell una bona estona) sí! [b]... [a]... [r]..., bar! sí!

JANA: - (Despés d’esperar pacientment el lletreig de l’Aina) Aina, diu bar perquè és un bar! (amb to persuasiu)

AINA: - Ja ho sé, però jo vull llegir les lletres!

L’expressió tan convincent de la Jana no pot explicar millor allò que pensen en algun moment tots els infants que aprenen a llegir: les lletres designen el nom de l’objecte, independentment dels sons que representen. Des del seu punt de vista s’estranya que l’Aina pari tanta atenció per identificar els sons de la paraula “BAR”, quan és ben clar que si l’establiment és un bar ha de dir bar!

D’una banda, el fet que dues nenes que es troben en etapes diferents en el procés d’aprendre a llegir s’hagin involucrat en un mateix objectiu (llegir la paraula BAR) ha fet emergir el punt de vista de cadascuna per compartir-lo. L’ experiència de posar en escena diversos punts de vista, a vegades poc apreciats pels adults perquè els trobem senzills o simples, (com podria ser el cas de l’Aina i la Jana) és essencial per als infants, perquè trobar paraules per explicar i contrastar el que pensa cadascú és el camí primordial per anar avançant en el procés de construir un coneixement cada vegada més ajustat al funcionament del codi alfabètic.

D’altra banda, aquest diàleg entre l’Aina i la Jana també ens ha fet pensar en la importància de comprendre el que es llegeix. Entenem que la compensió ha de ser el motor de qualsevol acte lector des de l’inici, quan ja saben desxifrar i quan encara no en saben! Aquestes dues nenes, avui, han fet servir totes les estratègies que cada una d’elles tenia disponible, i han coincidit en trobar significat en el cartell que llegien. Quina sort que, per una banda, han pogut compartir les seves estratègies i, per l’altra, han pogut comprovar amb els seus ulls què hi diu al cartell: botiga o bar?

Entradas relacionadas

Ver todo

HOLA TIÓ!

bottom of page