top of page
  • Mireia Morales

Podem portar el llibre al pati?

Quan els nens i les nenes del meu grup van començar a llegir i a emocionar-se entenent les històries que llegien, un dia em van preguntar si podien portar el llibre al pati. Aquell moment va establir un abans i un després en com entenien l'estona d'esbarjo i, de sobte, va començar a convertir-se en una estona de lectura compartida a l'aire lliure. Quan era l'hora d'anar al pati, recollien, agafaven l'esmorzar i es posaven el llibre sota el braç. Aquells moments es van traslladar també a l'hora del menjador. D'uns als altres s'anaven animant i, cada cop, s'hi anaven afegint més nens i nenes de l’aula. Aquell canvi va ser com la seva petita revolució de la lectura lliure, del plaer i de l'autonomia, on els impulsors d'aquell fenomen s’esforçaven per aconseguir cada cop, més adeptes. Cal esmentar, que no només llegien, també trobaven estonetes per jugar, córrer i xerrar.

Allò que estava passant també es parlava a l'aula, ja que se li havia de donar importància pel valor que tenia aquell procés. Parlàvem dels llibres que estaven llegint, revivíem històries, fèiem recomanacions de llibres... Realment, compartíem aquells moments, ja que eren estones fluides i naturals, fruits del seu interès personal.

Justament aquell any, es va pensar en la remodelació del pati de l'escola. El grup de 2n va col·laborar amb la de 6è i, conjuntament, van decidir que volien modificar un passadís del pati gris i poc agraciat. Els nens i les nenes de segon tenien clara una premissa, havien de convertir aquell espai en un racó de lectura. Com que estaven tan entusiasmats, els nens de sisè els van ajudar: van fer els plànols, la llista de material, la llista d'accions a fer i, finalment, aquell espai es va convertir en un zona per anar a llegir. Fins i tot, una mare dels alumnes de sisè els va ajudar a fer possible aquell projecte. A partir d'aquell moment, tots els nens i nenes de l'escola, venien a visitar-lo, tots amb el llibre a sota del braç i convertint aquell espai, en un lloc idoni per deixar-se emportar per les meravelloses lectures que havien escollit.

Espai de lectura a l’escola Serralavella, Ullastrell (2017)

Espai de lectura a l’escola Serralavella, Ullastrell (2017)

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page