top of page
  • Maria Gracia Arboix

Anem a caçar un ós


L’inici de curs a P3 em sembla que es podria definir amb una sola paraula “intensitat”. Intensitat emocional, intensitat física, intensitat amb els infants, intensitat amb les famílies. És un moment tant important a l’escola que crec que es mereix una gran dosi d’amor i d’històries. Per aquest motiu, durant les primeres setmanes de curs em fixo molt en quins llibres llegeixo i també en fer-ho repetides vegades. Tinc la sensació que dins la inestabilitat que viuen els petits (que de cop es troben en un lloc nou, amb persones noves i amb noves dinàmiques) trobar referents literaris estables els ajuda a sentir-se més tranquils i a començar a generar vincles i xarxa.

Anem a caçar un ós[1] és un llibre que explica una història entranyable. Un pare acompanyat dels seus fills surt de casa amb la intenció de caçar un ós. Junts recorren un un camí ple de reptes a superar i quan finalment troben l’animal fugen corrents i es refugien a casa, dins el llit i tapats fins les orelles amb el cobrellit! Sembla que després de l’aventura a ningú li queden ganes d’anar de cacera!

Aquesta història pren com a fil conductor una cançó anglesa i va acompanyada d’un seguit d’onomatopeies que fan que els nens i nenes visquin l’aventura en la pròpia pell. Veient com gaudien una colla de nens anglesos sentint tot això vaig decidir fer una traducció de la cançó al català.

Els infants de P3 durant aquestes primeres setmanes de curs han après la cantarella i han viscut el matí de cacera vàries vegades. Tant és així que una tarda vam anar a jugar a la classe dels altres companys de P3 i quan la Paula va trobar el llibre també allà va venir corrents i em va dir: “Maria! Aquí també tenen l’ós!” Acte seguit, i juntament amb un gran somriure als llavis, va seure a terra i va començar a fullejar les pàgines tot revivint les trifulgues d’aquella família.

Dies després, caminant pel passadís la Leila s’atura, els ulls com taronges, mira fixament un dels quadres de la paret i diu: “L’ós!! Aquí està!!”.

Més tard, un matí, mentre els nens i nenes juguen lliurement, una parella d’infants decideix compartir la lectura del llibre, s’asseuen l’un al costat de l’altre i comencen a entonar la cançó. L’expressió de gaudi i concentració es fa evident només observant-los. L’inici de curs a P3 és intensitat però també és un regal, i veure com els petits i les petites s’apropien dels textos i els converteixen en referents propis i alhora compartits em sembla que és una bona base per cultivar l’amor cap als llibres i la lectura.

El llibre es troba a la biblioteca d’aula en castellà i en català. En aquest cas els infants n’han agafat la versió castellana tot i que l’expliquen en català.

[1] M. Rosen i H. Oxenbury, Anem a caçar un ós. Editorial Ekaré

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page