top of page
  • Eva Sancho

L'hora del conte

La Louise arriba a l’escola molt emocionada mostrant-me uns titelles i el conte “El Grúfal”.

Després de l’esbarjo els infants se situen en semicercle i mentrestant la Louise prepara els seus titelles damunt de la taula. Observo que està inquieta. La nena se m’apropa i em diu: No vull explicar el conte, no ho vull fer.

No et preocupis, li dic, si no el vols explicar no passa res, però, si vols, ho podem fer plegades. Ràpidament diu que no amb el cap i no insisteixo. Explico a la resta de companys que la seva companya no vol explicar el conte avui i tots ho entenen i ho viuen amb normalitat.

A l’hora de marxar a casa, la família em pregunta com ha anat i els explico la situació viscuda. La mare em comenta que a la tarda parlarà amb ella i ho tornaran a assajar si ho vol.


L’endemà porta de nou el material disposada a explicar el conte, però em demana que l’ajudi.

Comencem a fer-ho conjuntament, a mesura que ella va explicant el conte, es va relaxant i va gaudint de la seva narració. Al final de la història, la nena ja l’explica ella sola i jo faig només d’acompanyant. Un cop finalitzat, la Louise es mostra orgullosa i escolta amb atenció el retorn que li fan els seus companys/es:

- M’ha agradat molt com ho has explicat.

- Ha estat bonic i jo crec que ho ha fet súper bé!

...



L’hora del conte pretén ser una activitat oberta i inclusiva on es convida cada infant a narrar un conte als seus companys que prèviament ha assajat i practicat a casa o a l’escola.


És una activitat amb la que promovem i facilitem la col·laboració i participació de les famílies a l’aula, involucrant-les en una tasca a la qual donem molt de valor a l’escola: la lectura i l’explicació de contes.


L’hora del conte s’explica a la reunió de famílies de principi de curs i exposem en què consisteix, per què la duem a terme, la importància que té, com s’anirà desenvolupant i els demanem la seva col·laboració. L’activitat s’inicia a casa o a l’escola fent l’elecció del relat. Pot tractar-se d’un conte popular o bé qualsevol narració coneguda o inventada que agradi al nen/a, ja que s’ha de sentir còmode/a explicant-lo.


Destaquem la importància que l’infant conegui el conte escollit, que l’entengui i sàpiga el seu contingut, ja que li serà més fàcil recordar l’ordre dels fets i els personatges, així ho podrà explicar amb les seves paraules. També els donem la llibertat d’escollir amb quina llengua volen fer el relat (català, castellà o la llengua vehicular familiar), ja que és important que se sentin segurs a l’hora d’expressar-se oralment.


Finalment comentem, que el nen/a que ho desitgi, pot utilitzar un suport narratiu, ja siguin les il·lustracions del llibre o altres elements com titelles, imatges, una disfressa... Aquests elements poden ajudar l’infant a recordar l’argument i possiblement a sentir-se més confiat en la posada en escena.


Des d’un primer moment, la mestra es posa a disposició de les famílies per poder-les assessorar, oferint estratègies i idees per a la preparació. Si una família no pot fer aquesta tasca per diferents motius, des de l’escola es prepara l’activitat amb l’ajuda de la tutora. Tanmateix es dóna l’opció que el nen/a o família que ho desitgi i/o ho necessiti pugui assajar dies abans amb la mestra.


Amb aquesta activitat volem que els infants de 5 i 6 anys s’iniciïn en l’explicació d’una història als seus companys fent ús de les seves capacitats d’expressió i narració orals. L’hora del conte ofereix la possibilitat de compartir aquell conte tan estimat o especial per a cada infant. Es tracta per tant, d’una activitat significativa pels infants, vinculada als seus interessos i a les seves emocions i en cap cas únicament memorística. El recull final amb tots els contes i l’escolta durant les narracions, els dona l’oportunitat de conèixer nous contes i temàtiques que poden anar formant els gustos literaris. És emocionant observar com després d’algunes sessions, és habitual que els infants es facin recomanacions entre ells.



Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page