top of page
  • Núria Bonet

L'Amadou escriu: He jugat al Hàmster bande. He jugat a troncs.

L’Amadou, un nen de 9 anys està desitjós i té moltes ganes d’escriure com ja ho fan altres companys i companyes del grup. Veiem que les seves escriptures es troben entre el nivell sil·làbic i sil·làbic-alfabètic. Darrerament ha agafat la mateixa rutina: es decideix a anar a un dels Espais que s’ofereixen al pis dels Mitjans, i després de jugar una estona a una proposta de joc de l’Espai, es dirigeix a la taula amb la seva llibreta d’Espais per escriure a quin joc ha jugat. Els mestres sempre oferim la possibilitat que deixin per escrit , a la seva llibreta, l’activitat que han dut a terme per tal que vagi quedant registrat tot el que van fent al llarg del curs.

Sembla que l’Amadou s’ha proposat tossudament fer-ho així cada dia: jugar i escriure a què ha jugat, un joc diferent cada dia. Un cop a la taula, comença a escriure autònomament, molt decidit i llançat, fins el moment que dubta perquè ha d’escriure alguna paraula nova. Ja fa dies que l’Amadou ha memoritzat i interioritzat la 1a. part de la frase: “He jugat a...”, i ara es troba davant l’escriptura de paraules noves. Llavors comença a segmentar la paraula que vol escriure tant com pot per aïllar els fragments sonors i distingir bé les lletres que cal escriure.

L’esforç i la persistència, juntament amb el suport de les mestres (o altres companys/es) que estem a prop, estan ajudant l’Amadou a escriure progressivament més varietat de paraules, i a poder analitzar cada vegada amb més precisió tots els sons de cada síl·laba .

L’Amadou ha trobat un recurs que li és útil: el d’anar repetint sempre l’escriptura d’una part de la frase que ja coneix. D’aquesta manera pot dedicar el seu esforç a la part final del que vol escriure: les paraules noves que prova d’escriure a partir de la segmentació i la recerca de les lletres que representen els segments sonors que explora. Això li permet anar agafant seguretat i domini i, sobretot, sentir-se satisfet i il·lusionat d’anar escrivint a la seva llibreta d’Espais les activitats que va realitzant tal i com van fent els seus companys.

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page