top of page
  • Mireia Pérez Peitx

amb el cap

La setmana passada els mestres de 3r de primària van estar ben distrets amb les proves de l'avaluació diagnòstica. A vegades, especialment a finals de trimestre, costa conciliar els compromisos que has pres amb els infants fruit de la vida a l’aula –tots aquells projectes, temes, propostes que has començat i que vols anar tancant- amb aquelles més de caire administratiu, és a dir, que s’hagin de passar unes proves per avaluar el nivell de competència. És d’admirar com ho entomem col·lectivament i com ens en sortim.

Mirant una de les proves m’adono de la genialitat dels infants: la capacitat tan meravellosa que tenen de trencar una lògica que, des de la mirada adulta sembla inequívoca, però que, com bé ens demostren, no ho és. Ens recorden, que tot es tracta del punt de vista i del recorregut que portem a les nostres espatlles. Que ja fa molts anys que estem a la roda de certes preguntes de les quals esperem respostes concretes i no ens adonem dels implícits que comporten.

Periòdicament, a les xarxes socials, s’enceta el debat sobre quina ha de ser la reacció del docent davant d’una resposta com aquesta. En aquesta darrera polèmica era el mateix pare el que qüestionava una correcció poc comprensiva ja que la resposta de l’infant mostra una competència matemàtica molt més elevada de la qual requeria l’exercici inicialment.

A vegades aquestes respostes ens poden molestar perquè il·luminen mancances inicials de la proposta que nosaltres mateixos – o experts en el tema- hem dissenyat, i per tant toca fer allò tan fàcil de dir i tan difícil de fer: l’autocrítica. Potser, podria haver estat millor formulada per tal d’obtenir una determinada resposta: per exemple, quina operació matemàtica has dut a terme per saber la resposta?

Ara bé, la resposta amb el cap, tant ens fa pensar en la complexitat del procés d’escriure per tal que el text sigui adequat als destinataris, com en els coneixements que cadascú posa en joc per comprendre un text. Sens dubte, és una molt bona resposta, perquè llegir, escriure i calcular només es pot fer amb el cap!

Entradas relacionadas

Ver todo

HOLA TIÓ!

bottom of page