top of page
  • Muntsa Sans, Magda Isarn i Ingrid López

T'hi trobes?

En el grup de 4 anys un infant arriba a l’escola amb una sopa de lletres i l’ensenya a la rotllana. Alguns nens coneixen aquest tipus de joc i comencen a parlar entre ells.

- Boi: s’han de buscar fruites.

- Paula: Són lletres que poden estar al revés, de dalt a baix…

- Maya: és molt fàcil, jo també jugo amb la mama

- Màrius: i també estan tortes

-Neu: jo també menjo sopa de lletres

A l’hora que les van reconeixent, van trobant les del seu nom. Arran d’aquest interès, uns dies després, una família ens sorprèn portant a la classe una sopa de lletres que amaga els noms de tots els infants de la classe. En Boi explica que els pares i la germana gran el van ajudar a elaborar-la.

Ràpidament comencen a trobar els primers noms i l’emoció es desborda en veure que poden resoldre el repte. L’interès comença a decaure quan, després de reconèixer-ne dos o tres, ja no en troben cap més. Potser per què estan escrits de dalt a baix o de dreta esquerra? Potser per què els infants implicats no coneixen més noms? Potser per què ja s’han cansat i l’interès es desvia cap a una altra activitat?

Però, tot i que de moment deixen de buscar més noms, la sopa de lletres es queda a la classe i la pengem en un lloc a l’abast dels infants. El resultat és que més diverses vegades trobem davant del mural de la sopa de lletres un grupet de criatures assenyalant i parlant de les lletres dels seus noms.

Arran d’aquesta proposta, ens hem adonat que el fet de compartir i resoldre reptes semblants a les del món dels adults (sopa de lletres), ha motivat els infants a participar-hi i han tingut l’oportunitat de veure les lletres des d’una perspectiva de joc.

D’altra banda, ens ha fet reflexionar sobre la conveniència de buscar el nom propi quan la direccionalitat en la que apareixien les seves lletres no és la convencional, sobretot tenint en compte que tot just s’inicien en aquest món dels símbols. En algun moment ens ha semblat que perdien l’interès i que potser no era apropiat, però ben aviat hem vist com anàvem descobrint diferents possibilitats, com ara reconèixer una lletra del nom propi i passar el dit per les lletres del costat pronunciant el nom a poc a poc, buscar tot tipus de pistes com preguntar de quin color és una lletra concreta que busquen, trobar un nom ordenat de dalt a baix, etc. Es tracta de deixar que explorin amb tranquil·litat, de fomentar que preguntin, que comparin i de comentar les descobertes que observem que fan.

El fet d’acollir aportacions com les del Boi, no programades prèviament per l’adult, fa que l’aprenentatge, en aquest cas dels noms del nens i nenes de la classe sigui més ric, inclusiu i funcional.

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page