top of page
Ester Casas i Gemma Gallofré

Motivar la lectura a primària: el plaer de llegir, llegir per aprendre

ria Sàrria, mestra de l’escola Riera de Ribes de Sant Pere de Ribes, presenta a les jornades, El compromís amb la lectura, què fan en el seu centre per motivar la lectura a Primària. Prèviament s’explica com l’organització d’escola possibilita que els infants de Mitjans (3r i 4t) i de Grans (5è i 6è)  tinguin setmanalment una sessió d’una hora i mitja amb el seu mestre tutor de Grup de lectura. 

La intenció d’aquesta estratègia organitzativa és fomentar el gust per la lectura, tot trobant l’estil lector de cadascú, amb la mirada posada en comprendre que la lectura ens obre les portes al saber i a entendre el món. 





L’escola entén el Grup de lectura com un espai íntim i de confiança, on els infants han de poder sentir-se lliures per expressar les seves opinions. No hi ha comentaris correctes i incorrectes, qualsevol aportació és benvinguda. És un temps on l’infant manifesta el motiu del perquè llegeix el que llegeix. Les seves respostes ens aporten als adults molta informació respecte en quin moment lector està cadascú. Així, per exemple, quan un infant diu que llegeix per inspirar-se podem interpretar que es tracta d’un lector amb experiència, un lector que ha trobat el gust per la lectura, un lector que té ganes de seguir cercant noves lectures. També ens podem trobar amb infants que diuen que llegeixen per refugiar-se, i això ens dona la possibilitat de creure que és un infant capaç de submergir-se en els mons que pot oferir la literatura. Sempre n’hi ha que expressen que llegint aprendran a escriure, i possiblement ho han sentit dir d’un adult i tenen la intuïció -encara que no saben massa com- que milloraran l’escriure si així ho fan, això els dona seguretat. Converses que giren al voltant de les seves lectures i de les lectures que presenta el docent a l’aula, que ajudaran, de mica en mica, a que cadascú vagi construint el seu perfil lector. 


I per motivar la lectura, quin paper hi té el docent? Núria Sàrria considera que es necessita un mestre que faci parar atenció als seus alumnes en els aspectes que envolten un bon llibre: què expliquen les il·lustracions, què amaga el títol, què expliquen les guardes, el significat dels colors en una il·lustració, la intenció de l’autor…  També posa en relleu que darrera de les lectures no hi ha d’haver cap obligatorietat (ni resums, ni fitxes,...). Insisteix en què ha de prevaldre la idea d’oferir diversitat de lectures per generar curiositats i despertar interès en textos que normalment no tenen a l’abast si no és a l’escola. Han de ser lectures que promoguin la reflexió i convidin a opinar sobre quines emocions ens desperten, quines vivències personals ens connecten, quines històries llegides abans ens recorden...,  preguntes ben planificades que donin peu a opinar sobre el que cadascú entén, i que promoguin la seva relectura per debatre i aprofundir en el seu significat. 


En aquesta experiència d’escola es destaca també la riquesa que aporten les converses literàries i es posa de manifest que cal trencar prejudicis i aprendre que els llibres no tenen edat per ser llegits i comentats.  Es considera que un text és vàlid sempre que ofereix reflexionar sobre aspectes diversos, i pot ser més o menys complex independentment del seu gènere.


En aquests moments de Grup de lectura, en definitiva, es vol que els infants aprenguin a estimar històries, que s’ho passin bé llegint, i que d’alguna manera vagin prenent consciència que les històries, quan són bones, permeten situar-te en altres punts de vista i obrir-te cap a diferents mirades del món. 

Entradas relacionadas

Ver todo

Portes endins

Fa setmanes que ha començat el curs nou i, a diferència del que havíem fet els últims cursos, no hem publicat una entrada setmanal....

Comments


bottom of page