Com pot ser que sigui la millor biblioteca de món si no té tots els números de Yakari?
No és novetat que la biblioteca Gabriel García Márquez va guanyar, el passat mes d’agost, el premi internacional a la Millor Biblioteca Pública del 2023. Atrets per la notícia, i per la meravellosa arquitectura de l’edifici, molta gent s’ha acostat a visitar-la.

L’Ayla, de 8 anys, és una apassionada del món dels llibres i s’hi va acostar amb la idea que la millor biblioteca del món ho seria pel fons. És a dir, que en aquesta biblioteca de la qual se’n parla tant, hi hauria tots els volums dels llibres, còmics, revistes etc. que tant li agraden i que no sempre troba a la seva biblioteca. Però… no va ser així. Com pot ser que sigui la millor biblioteca de món si no té tots els números de Yakari[1]?
I la veritat, és que ens ha fet pensar en quin lloc ocupa la qualitat literària -o la selecció del fons- d’una biblioteca en rebre un premi d’aquestes magnituds. De moment, l’Ayla, ens ha donat una pista sobre què és important per a un infant que gaudeix de la lectura.
Potser perquè el fons està en constant canvi -o perquè costaria molt comparar els fons de diferents biblioteques especialitzades- el jurat en aquests premis -de moment- té en compte sis criteris per escollir la millor biblioteca pública del món. Es valoren qüestions com la interacció de l’espai amb l’entorn i la cultura local; la qualitat arquitectònica del projecte; la flexibilitat dels espais; la sostenibilitat del disseny i el funcionament de la biblioteca; la digitalització i les solucions tècniques que s’han emprat i la connexió social i la funció d’aprenentatge.
Sense dubte, però, ens quedem amb la idea de l’Ayla de pensar, també, en l’oferta a nivell de contingut de la biblioteca i no només com a element arquitectònic, de cohesió social o de servei al ciutadà.

Aquestes són algunes de les biblioteques que van guanyar el premi en edicions anteriors:
● 2022: Biblioteca Pública de Missoula (EUA)
● 2021: Deichman Bjørvika (Noruega)
● 2019: Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia)
● 2018: KopGroep Bibliotheken – Escola 7 (Països Baixos)
● 2016: Dokk1 (Dinamarca)
● 2015: Kista Public Library (Suècia)
● 2014: Craigieburn Library (Austràlia)
[1] Yakari és una sèrie de còmics protagonitzada per un jove indi sioux que té la particularitat d'entendre i parlar la llengua dels animals. Escrita per Job i il·lustrada per Derib. Els setze primers àlbums van ser traduïts al català des de 1979 per l'Editorial Joventut.
Entradas relacionadas
Ver todoCom ja sabeu aquest any no hem previst publicar reflexions setmanals al voltant de l'ensenyament i l'aprenentatge de la lectura i...
Fa setmanes que ha començat el curs nou i, a diferència del que havíem fet els últims cursos, no hem publicat una entrada setmanal....
Commentaires