top of page
  • Mireia Pérez Peitx

i com passar l'estona? (II part)

Veient que la situació s’allarga, fem una nova proposta per entretenir-nos a casa tot posant en pràctica l’escriptura i la lectura: l’escriptura d’un codi secret. A més, té el valor afegit de poder fer participar altres membres de l’entorn que aquests dies no podem tenir tan a prop com ens agradaria...

Segur que ja sabeu com funciona, però us compartim una manera! Algú que ja sàpiga llegir i escriure de manera autònoma (poden ser tiets, cosins, germans, avis, amics...) envia un missatge encriptat. Per tant, no només haurà de decidir el missatge (pensar-lo, escriure’l i revisar-lo) sinó que també s’haurà d’inventar i aplicar un codi. Un cop el tenim, l’enviem. En el cas que expliquem, el rep un infant de 5 anys via whatsapp. A la vegada –i per mantenir una mica la incògnita– fem arribar el codi amb la correspondència de lletres per una altra via (email). I apa, a desxifrar!

La proposta engresca i entreté –que ja convé– Pot semblar que no, però això de mirar el repertori, mirar quins símbols corresponen a cada lletra i anar-los escrivint allà on toca, porta feina. A més, convida a reflexionar sobre com de desorientat es pot sentir algú quan li demanem uns coneixements aïllats –en aquest cas, de lletres– quan encara no els té. La millor part de la proposta arriba al final, i és que quan hem aconseguit transcriure el missatge... el podem llegir! És a dir, el missatge que algú, prèviament, ha escrit finalment és llegit pel receptor.

El joc, si es vol, pot seguir. En el nostre cas vam rebre aquest missatge de tornada. I ben contents perquè l’infant havia seguit tots els passos: pensar un missatge per a un receptor, escriure’l, revisar-lo, inventar-se un codi i xifrar-lo.

I dos adults també ens hi vam estar estona per poder-lo llegir. Amb l’afegit que a nosaltres no ens va arribar cap codi de correspondència... però a partir de dues paraules que vam intuir del missatge vam anar fent hipòtesis, provatures i comprovacions... i ho vam aconseguir!! Les dues paraules que ens van servir de desllorigadors? dues parts fonamentals del missatge: la presentació (Hola) i la firma (Lluc).

Us animeu?

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page