top of page
Ester Casas i Montse Sánchez

Cartes i Postals

Al setembre, durant la setmana per l'emergència climàtica, la nostra escola va realitzar diferents actes i activitats. Els nens i nenes de P4 es van conscienciar de la problemàtica del canvi climàtic a partir d'un relat anomenat "El viaje de Kirima", la protagonista, la foca Kirima, va iniciar un viatge per tot el planeta cercant solucions al problema de la contaminació. Ella relatava a la seva família, tot el que veia i sentia escrivint-los POSTALS des dels llocs que visitava.

Mitjançant aquesta activitat, d'una banda vam aprendre moltes coses sobre l’adquisició d'hàbits de comportament ambiental, i d'una altra banda ens vam iniciar i endinsar en el món de les CARTES I POSTALS... familiaritzant-nos amb el vocabulari específic que envoltava aquest nou i ric llenguatge : destinatari, remitent, segell, bústia, sobre, carter, oficina de correus, etc i també coneixent la seva utilitat.

Al cap d’uns quants dies la mare de la Bruna m'explicava que operarien a la seva filla i que estaria un temps sense assistir a l'escola. Vaig comunicar aquesta noticia als meus alumnes i vam pensar la manera que la nostra amiga i companya ens sentís a tots i a totes a prop d'ella durant aquest temps de convalescència. Primer li vam fer un recull de dibuixos i posteriorment vam decidir enviar-li, cadascú de nosaltres, una postal, com feia la Kirima amb la seva família. Tots i totes vam portar una postal amb el sobre i el segell. Anteriorment, les mestres havíem compartit els passos necessaris a realitzar perquè la carta arribés a la Bruna.

Va arribar el dia de confeccionar la postal de la Bruna escrivint amb uns bolígrafs especials i dibuixant el que ens venia de gust. Tots els nens i nenes van escriure en el sobre el nom del remitent, de la destinatària i van enganxar el segell. Alguns nens i nenes, a part de fer-li un dibuix, van voler escriure-li paraules o frases boniques i volien que jo els les escrigués a la pissarra per poder-les copiar: t'estimo, posa't bé, vine aviat, te quiero... D’altres les escrivien sense demanar ajuda.

Al dia següent tots i totes vam anar a tirar la carta a la bústia.

Al cap de pocs dies vam rebre la grata notícia de que la Bruna havia rebut totes les nostres postals. QUINA ALEGRIA!! Rebre 25 cartes i postals!Jo sentia que el procés no estava acabat, i que l'alegria de rebre una postal a la teva bústia havia de ser una sensació compartida per tots i totes. Vam aprofitar per realitzar altres activitats, amb la col·laboració de les famílies, on tothom rebrà en algun moment del curs una postal.

Aquesta proposta de les CARTES I POSTALS ens ha facilitat a les mestres, el poder provocar situacions reals i funcionals que doten de significat els aprenentages, tot respectant els ritmes, interessos i motivacions de tothom. Al mateix temps, escriure o rebre una carta o una postal a la nostra bústia, encara al S.XXI, produeix i genera expectació i felicitat.

Les mestres som conscients que, actualment, hi ha mitjans de comunicació més ràpids i sofisticats: el mail, les aplicacions de mòbil, les videoconferències… però hem pensat que rebre un objecte personalitzat (cada postal escrita, dibuixada i/o decorada amb afecte i dedicació pels seus companys/es) serà un regal molt més adient per la Bruna, que les podrà mirar i llegir amb atenció, a casa seva, amb la seva família. L’escriptura de les postals serà un mitjà de comunicació més lent, però perdurarà en el temps i si ella vol, les podrà conservar i tornar-les a rellegir quan vulgui.

Recuperem així, a l’escola, una pràctica un tant desestimada en els nostres temps però que pensem que cal fomentar ja que deixa una mica de banda la immediatesa i la pressa dels mitjans més habituals i fa possible la tasca de pensar, textualitzar i revisar un missatge ple de sentit i significat tant pels emissors/es com per la destinatària.

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page