top of page
  • Maria Gracia Arboix

Raconets amables que conviden a la lectura

Comença una nova aventura. El curs inicia amb força i moltes expectatives, sobretot quan és el primer any d’escola dels petits i petites de 2 i 3 anys.

Aquest any, a l’aula de P3 hi tenim un sofà. Hem creat un raconet dolç i amable que vol convidar totes les persones que passin per allà a trobar un moment càlid amb els llibres, amb un mateix, o amb la companyia d’algú estimat.

Els primers dies el sofà acull, especialment, mares, pares, àvies, avis i els seus petits. Troben en aquest trosset de l’aula un espai on relaxar-se, donar-se força i animar-se mútuament a viure l’aventura de l’escola nova amb emoció i plenitud.

A mesura que les setmanes avancen, el sofà convida més gent a asseure-s’hi. Ara ja hi van les mestres, vetlladores o monitors de menjador que decideixen acomodar-se entre els coixins per establir un moment pròxim amb els nens i nenes.

Resulta que aquest espai de l’aula va prenent força en el dia a dia i els petits comencen a fer-se’l seu. S’hi mouen amb seguretat i s’hi asseuen o s’hi estiren quan els hi plau.

És en aquest ambient on es comença a forjar el binomi llibres-infants, sempre abraçats pel sofà, i on s’hi inicia l’enfortiment de vincles que, a través de les pàgines, va unint els nens i les nenes.

Aquestes imatges de recolliment i relació a través dels llibres em fan adonar de la importància de dues coses.

Per una banda, de tenir els llibres a l’abast dels seus lectors, no només a nivell físic sinó també l’espai i el temps per abastar-los. Els petits han de poder agafar, amb facilitat, les obres que se’ls ofereixen. Així mateix, han de poder tenir l’oportunitat d’aprendre a triar quin llibre volen, on l’han d’anar a buscar i com l’han de deixar recollit en finalitzar la seva lectura.

Per altra banda, m’adono que és cabdal, oferir en el dia a dia la llibertat d’accedir a la lectura i també la possibilitat de poder-ho fer en espais amables que convidin a la calidesa d’un bon moment d’històries compartides.

Tenir els llibres a l’abast, temps i espais amables que convidin a compartir lectures és imprescindible a l’educació infantil i a totes les edats. Ho podeu veure també a Podem portar el llibre al pati? i Vols venir a llegir? Te vienes?

Entradas relacionadas

Ver todo
bottom of page